anglické knihy, obtížnost textu
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych si vypůjčit nějaké knihy psané v agnličtině. Prohlížela jsem si katalog, ale nevím, jetli mám možnost si pomocí internetu zjistit o jaký stupeň obtížnosti se jedná, pokud vedete knihy v různých stupních obtížnosti. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, každá kniha má v katalogu svůj záznam, jehož součástí jsou různé údaje.
Standardní součástí záznamu je údaj o jazyku (angličtina apod.), ale ne již stupeň obtížnosti, pokud takový údaj neuvede např. v podtitulu nakladatel.
Vzhledem k tomu není možné jednoduše zjistit knihy s méně obtížným jazykem.
Podařilo se nám vyhledat jednu níže uvedenou knihu. Dále doporučujeme zkusit knihy, které jsou vydány dvojjazyčně. Ty zjistit lze vcelku dobře: v bázi NKC-katalogu NK (http://sigma.nkp.cz/F) zvolte vyhledávání z různých polí, do prvního pole (ponechte Všechna pole) zadejte dvojjazyčná vydání, ve druhém a třetím poli zvolte kód jazyka dokumentu a v jednom poli ENG, a ve druhém CZE. Tím se zobrazí knihy vydané dvojjazyčně česky a anglicky (kolem 150 záznamů). Tyto knihy jsou k dispozici v Národní knihovně (zda prezenčně či absenčně zjistíte kliknutím na ikonu exemplářů).
Dvojjazyčná vydání pro podobné účely vydává pravidelně nakladatelství Garamond (http://www.e-garamond.cz/bilingua/), jeho produkci byste také měla najít v našem katalogu.
Několik tipů:
Sherlock Holmes: A scandal in Bohemia : (a simplified version) = Sherlock
Holmes: Skandál v Čechách : [zjednodušená verze : dvojjazyčná kniha] / Arthur Conan Doyle. -- Vyd. 1.. -- Brno : Computer Press, c2007. -- 49 s. : il. ; 21 cm + 1 CD
The angel of the odd = Anděl pitvornosti / Edgar Allan Poe ; [z angličtiny přeložil Josef Schwarz]. -- Vyd. v bilingvní podobě 1.. -- Praha : Argo, 2007. -- 215 s. ; 17 cm
Dracula : from the story by Bram Stoker / retold by Mike Stocks ; with introduction and notes by Anthony Marks ; illustrations by Barry Jones = podle příběhu Brama Stokera převyprávěl Mike Stocks ; s úvodem a poznámkami Anthonyho Markse ; ilustroval Barry Jones ; [překlad Barbora Knobová]. -- 1. vyd.. -- Dubicko : INFOA, 2007. -- 207 s. : il. ; 20 cm
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2007 18:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu