Angažmá ČSL v chodu tajných služeb
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se zeptal, jestli byl někdy nějaký vysoký funkcionář StB ze strany ČSL, překvapilo mě, jak vysoký počet poslanců měla ČSL na kandidátce národní fronty, tak by mě zajímalo, jestli se nějakým způsobem účastnila i chodu tajných služeb.
Odpověď
Vážený pane ...,
dle nám dostupných zdrojů se na nejvyšších funkcích u Státní bezpečnosti objevovaly pouze osoby, které stranicky příslušely do KSČ, jiná tehdy povolená strana (ČSL, ČSS) zde zastoupení neměla. Za "vysokého funkcionáře" Státní bezpočnosti jsem při rešerši považoval náměstky ministra vnitra pověřené velením StB a náčelníky jednotlivých operativních správ StB. Pro druhé jmenované nám pouze chybí údaje pro léta 1948-1953, kdy docházelo v StB k různým reorganizacím a dostupná literatura uvádí, že se v tomto ohledu potýká s heuristický problémem, kdy byly do roku 1989 personální spisy dříve narozených osob systematicky ničeny.
Použité zdroje
BÁRTA, Milan et al. Biografický slovník představitelů ministerstva vnitra v letech 1948-1989: ministři a jejich náměstci. Praha: Ústav pro studium totalitních režimů, 2009. 231 stran. Tváře moci. ISBN 978-80-87211-25-0.
BÁRTA, Milan et al. Biografický slovník náčelníků operativních správ Státní bezpečnosti v letech 1953-1989. Překlad Jan Kalous. Vydání první. Praha: Academia, 2017. 582 stran, xvi stran obrazových příloh. ISBN 978-80-200-2690-3.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
18.11.2021 21:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu