Amazonka, objevení
Text dotazu
Chtěl bych se zeptat, kdo jako první objevil řeku Amazonku . Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
podle našich informací objevil řeku Amazonku (resp. její ústí do Atlantského oceánu) roku 1500 (nebo 1499) Vicente Yáñez Pinzón (nar. 1460, Pálos, Španělsko - zemřel asi 1524). Nazval ji Río Santa Maria de la Mar Dulce - "řeka svaté Marie u sladkého moře" - podle toho, že voda v moři byla sladká ještě daleko od ústí mohutného toku.
Pokud máte zájem o další informace Vincentu Yáñezi Pinzónovi, španělském mořeplavci a objeviteli Brazílie, můžete je nalézt v publikaci MARTÍNEK, Jiří. MARTÍNEK, Miloslav. Kdo byl kdo: světoví cestovatelé a mořeplavci. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. ISBN 80-7277-118-3.
Čerpat můžete také z volně dostupné encyklopedie Wikipedia (zde jsou informace bohužel pouze v anglickém jazyce: http://en.wikipedia.org/wiki/Vicente_Ya%C3%B1ez_Pinzon.
Informace čerpány z:
LUTTERER, Ivan. KROPÁČEK, Luboš. HUŇÁČEK, Václav. Původ zeměpisných jmen: etymologický slovník 1000 vlastních jmen zemí, měst a přírodních objektů z celého světa. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1976.
MARTÍNEK, Jiří. MARTÍNEK, Miloslav. Kdo byl kdo: světoví cestovatelé a mořeplavci. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. ISBN 80-7277-118-3.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.02.2008 08:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu