Albrecht z Valdštejna výška a velikost obuvi
Text dotazu
Vážená paní, vážený pane,
je prosím známo kolik měřil, popř. vážil, Albrecht z Valdštejna a jakou měl velikost obuvi?
Děkuji.
Odpověď
Vážená paní,
osobnosti Albrechta Václava Eusebia z Valdštejna bylo věnováno velké množství  odborné, populární i zcela beletristické literatury. Většina z odborných prací pak popisuje i vévodovu postavu. Z nejkvalitnějších historiografických zpracování v českém jazyce uveďme alespoň:
PEKAŘ, Josef. Valdštejn : 1630-1634 : (dějiny valdštejnského spiknutí). 3. vyd. Praha : Academia, 2008. 687 s. ISBN 978-80-200-1659-1
JANÁČEK, Josef. Valdštejn a jeho doba. 2. vyd. Praha : Epocha, 2003. 636 s. ISBN 978-80-86328-17-1
POLIŠENSKÝ, Josef, KOLLMANN, Josef. Valdštejn : ani císař, ani král. 1. vyd. Praha : Academia, 1995. 224 s. ISBN:80-200-0558-7
KOLLMANN, Josef. Valdštejn a evropská politika 1625-1630 : historie 1. generalátu. Praha : Academia, 1999. 452 s. ISBN 80-200-0692-3
KOLLMANN, Josef. Valdštejnův konec : historie 2. generalátu 1631-1634. 1. vyd.. Praha : Academia, 2001. 275 s. ISBN 80-200-0336-3
Valdštejn : Albrecht z Valdštejna : Inter ara silent musae? 1. vyd. Praha : Academia, 2007. 621 s. ISBN:978-80-200-1565-5
Valdštejnovým zdravotním stavem se zabýval v jedné kapitove také:
LESNÝ, Ivan. Zprávy o nemocech mocných : významné historické postavy očima neurologa. 2. dopl. vyd. Praha Horizont, 1989. 490 s. ISBN:80-7012-010-X
či přímo antropolog Prof. MUDr. RNDr. h.c. Emanuel Vlček, DrSc.:
VLČEK, Emanuel. Jak zemřeli : významné osobnosti českých dějin z pohledu antropologie a lékařství. 1. vyd.. Praha : Academia, 1993. 279 s. ISBN:80-200-0400-9
z jehož výzkumů Valdštejnových kosternách pozůstatků vycházela většina dalších autorů.
Podle něho byl Albrecht z Valdštejna vysoký 168-171 cm (podle propočtů ze všech kostí), respektive 170-171,5 cm (podle propočtů z dlouhých kostí). Byl střední, robustní, dobře nasvalené postavy, s postupující nemocí ale hubl a před smrtí byl značně pohublý. Přesnou tělesnou váhu tedy určite nelze, je třeba spokojit se s tímto popisem.
Pokud jde o velikost nohy, dle dochovaných bot měl velikost č. asi 38 (délka podrážky 27 cm) - viz
Valdštejn : Albrecht z Valdštejna : Inter ara silent musae? 1. vyd. Praha : Academia, 2007. s. 505. ISBN:978-80-200-1565-5
Další exponáty z Valdštejnovy osobní pozůstalosti, které mohou poskytnout informace o jeho tělesných rozměrech, můžete vidět v Chebském muzeu (viz https://muzeumcheb.cz/albrecht-z-valdstejna/)
Použité zdroje
https://muzeumcheb.cz/albrecht-z-valdstejna/
a další internetové zdroje
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
07.06.2021 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu