Albertina Marie Barbora Ferlesiová
Text dotazu
Kde bych mohl najít informace o zpěvačce jménem Albertina Marie Barbora Ferlesiová (Ferlešová, * 12.7.1838 v Praze, + 5.2.1921 Stuttgart)?
Odpověď
Dobrý den, bohužel se nám nepodařilo nalézt rozsáhlejší informace o Albertině Ferlesiové.  Nejpodrobnější heslo uvádí Československý hudební slovník osob a institucí, vyjmenována jsou zde její angažmá, několik základních informací z osobního života a také jsou uvedeny některé články z dobového tisku, mělo by jít především o kritiky jejích vystoupení. Další heslo věnované A.Ferlesiové najdete v Ottově divadelním slovníku.
* Československý hudební slovník osob a institucí. Sv. 1, A-L. Praha : Státní hudební vydavatelstí, 1963. s. 307-308.
* Ottův divadelní slovník. A-Frýda. Praha : J.Otto, [1919]. s. 827.
* http://www.musicamigrans.de/pages/individual/person.php?id=topic-222399
* KLÁŠTERSKÝ, Ant. Vzpomínky a portrety. Praha : Fr.Borový, 1934. s. 475-477.
* fotografie náhrobku http://foto.mapy.cz/43961-Olsansky-romantismus-95
Databáze RIPM (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_ripm.htm) uvádí tři články související s A.Ferlesiovou, podle názvu by opět mělo jít o kritiky:
* S. [Subsection] [Berlin] Fr. Kierschner als engagirtes Mitglied --- Neue Acquisitionen im Opernpersonal [Woworsky (Tenor), Betz (Bariton), Frl. Ferlesi, Frl. Pollack, Frl. De Ahna, Frl. Härting, Formes (Tenor)]. Monatschrift für Theater und Musik. 1859, Jg. V,  NUSoUS 49 (7. December 1859), s. 787-88.
* GUMPRECHT, Otto. Berliner Musikbericht. Die königliche Oper --- Klassische Richtung des Repertoirs --- Novitäten --- Offenbach's "Mädchen von Elisonzo" --- Auber's "Ballnacht" --- Donizetti's "Favoritin" [Johanna Jachmann-Wagner] --- Hérold's "Zweikampf" [Frl. Ferlesi] --- Concerte [Sternscher Verein. Domchor. Löwe, "Das Hohelied Salomonis" (Oratorium). Quartettvereine]. Monatschrift für Theater und Musik. 1860, Jg. VI, NUSoUS 1 (4. Jänner 1860), s. 6-9.
* [Section] (Berlin, Jan. 20) [Royal Opera: Wagner, "Tannhäuser"; Woworsky (tenor), Johanna Wagner, Ferlesi, Betz. Beethoven, "Fidelio"; Koester, Krueger. Weber, "Oberon"; Koester, Härting, Woworsky, Krause. Gluck, "Orfeo ed Euridice"; Johanna Wagner, Wippern. Mozart, "Così fan tutte"; Köster, Bosttcher, Herrenburg, Salomo, Bost. Wagner, "Lohengrin"; Wippern, Johanna Wagner, Formes. Meyerbeer, "Robert le Diable"; Woworsky. Repertoire for two weeks. Spohr, "Jessonda"; Wippern, Betz]. Dwight's Journal of Music. 1860, vol. XVI, Nr. 22 (February 25, 1860), s. 381-82.
Domníváme se, že další, byť dílčí informace, o její kariéře byste mohl najít v dobovém tisku, případně v literatuře věnované jednotlivých operním scénám, kde A.Ferlesiová působila. Jak jsme již uvedli, v Československém hudebním slovníku osob a institucí je zmíněno několik článků, převážně z Národních listů. Toto periodikum je dostupné v digitální knihovně Kramerius  (http://kramerius.nkp.cz, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/PShowPeriodical.do?id=12220&it=0), plný přístup k naskenovaným číslum do roku 1880 je i mimo NK ČR, čísla vydaná po roce 1881 jsou dostupná pouze v NK ČR. V systému Kramerius jsou dostupná i další periodika z 19.století (např. Bohemia, Politik, Pražské noviny), i v těchto je možné vyhledávat kritiky a další články, nejlépe pokud znáte datum konkrétního představení, na které by reagovaly. Součástí systému Kramerius je i vyhledávání v digitizovaných textech, vzhledem k nižší kvalitě originálních skenovaných dokumentů nemusí však být hledání vždy úspěšné. V rakouské digitální knihovně ANNO (http://anno.onb.ac.at/) jsou pak volně přístupné další pražské německé noviny Prager Tagblatt (http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?aid=ptb).
Další zmínky o A.Ferlesiové je možné vyhledat v Google Books (http://books.google.com), kde jsou krome knih zdigitalizovaná i některá starší periodika. Zpěvačka používala v zahraničí jméno Alberta Ferlesi, případně Alberta Ferlesová, při vyhledávání bychom Vám doporučili zadávat pouze příjmení. Část zdigitalizovaných dokumentů je v Google Books volně přístupná, u části je možné prohlížet pouze vybrané pasáže, případně dokument není volně dostupný.
V Archivu hlavního města Prahy (http://www.ahmp.cz) by se měly nacházet dokumenty k pozůstalosti A.Ferlesiové a Nadaci A.Ferlesiové pro staré, chudé učitelky hudby (http://vademecum.ahmp.cz/vade/centrum.mhtml?rs=1&si=9HDXgAIXfNpudlNn&mn=hl, do hledání zadejte dotaz Ferlesi). Další informace by Vám snad mohli poskytnout pracovníck Českého muzea hudby - http://www.nm.cz/ceske-muzeum-hudby/sbirky.php.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.05.2009 15:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu