Akvizice, akviziční činnost
Text dotazu
Co je to akviziční činnost?
Odpověď
Odpověď:
Akvizice = získání, nábor, přírůstek
= získaná věc, přírůstek
= spojování podniků (fúze a akvizice)
Akvizicí rozumíme procesy, při nichž dochází k právnímu nebo ekonomickému
spojování podniků. Procesy akvizic jsou logickou součástí globalizace a
dochází k nim ve všech oblastech podnikání. Jejich prostřednictvím vznikají
nadnárodní koncerny, které využívají komparativních výhod na úrovni států,
optimalizují své daňové zatížení, alokaci kapitálu a umístění výroby,
hledají a nacházejí trhy pro své výrobky.
Kupující získává kontrolu nad cílovou společností, její částí nebo částí
jejího majetku a prodávající získává odpovídající vypořádání.
Literatura:
Hlaváč, Jiří: Fúze a akvizice. Praha : Oeconomica, 2010.
Mařík, Miloš: Koupě podniku jako součást podnikové strategie. (Akvizice a
fúze podniků). Praha : Vysoká škola ekonomická, 1995.
Berdych, Martin: Financování akvizic v právním řádu ČR :  (příručka pro
management). Ostrava : Key Publishing, 2009.
Vomáčková, Hana: Účetnictví akvizicí, fúzí a jiných vlastnických
transakcí :  (vyšší účetnictví). Praha : Bova Polygon, 2009.
Channon, Derek F.: The Blackwell encyclopedic dictionary of strategic
management. Oxford ;   Cambridge, MA : Blackwell, 1997.
Termín akvizice, akviziční činnost se v základním významu používá ve všech
oborech (sport, knihovnictví, muzejnictví a pod), vzhledem k tomu, že jste
se obrátil na ekonomickou knihovnu, tak předpokládám, že jste měl na mysli
termín z oboru ekonomických věd.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
06.04.2010 13:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu