Aktivita německých vojáků za druhé světové války
Text dotazu
Dobrý den
Chtěl bych se zeptat kudy vedly ústupové cesty německé armády v okolí Ústí nad Labem a Čeřeniště a jestli tam někde byla nějaká významná vojenská aktivita za druhé světové války.
Děkuji
Odpověď
Vážený pane (...),
zde je odpověď na Váš dotaz. Informace vyhledaly a zpracovaly kolegyně z Oddělení studoven.
Jedna ústupová cesta vedla od Velemína přes Žim a mířila k Ústí nad Labem, ovšem u obcí Velemín a Bílý Újezd došlo k přestřelce, při níž zemřelo 63 německých vojáků a 2 vojáci sovětští.
Druhá ústupová cesta vedla přes Zbožnou a Kletečnou, ovšem když německé jednotky dorazily do Ústí nad Labem, byly na místě zničeny.
Na druhé straně řeky Labe pak německé jednotky ustupovaly z Litoměřic přes Pokratice, Sebuzín a Čeřeniště, kde byly také zničeny. U Čeřeniště se bojovalo ještě 24. května 1945, kdy došlo k boji mezi 8 příslušníky jednotek SS a 23 policisty povolanými z Čelákovic, ti tento poslední německý odpor do jednoho porazili. (Zdroj: https://litomericky.denik.cz/zpravy_region/konec-ii-sv-valky-v-regionu-20150505.html)
Další zdroje informací:
https://ustecky.denik.cz/zpravy_region/20100504_ro_kvetenvalka_nemci_utek_krusnehory.html
Disertační práce T. Jakla: https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/108376/140075031.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Ústí nad Labem
Knihovna
Knihovna Ústeckého kraje
Datum zadání dotazu
28.04.2023 19:57
Pavel Žižka píše:
Pondělí 23.09.2024 15:23
Dobrý den
Chtěl bych se zeptat kudy vedly ústupové cesty německé armády v okolí Mladé Vožice a jestli tam někde byla nějaká významná vojenská aktivita za druhé světové války.
Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 24.09.2024 13:35
Dobrý den,
můžete si přečíst následující článek:
-Dnů svobody si neužili. Zemřeli na konci války. Online. In: Jindřichohradecký deník. 5. 5. 2017. Dostupné z: https://jindrichohradecky.d[…]a-konci-valky-20170505.html . [cit. 2024-09-24].
Zajímavé informace se dozvíte také ze vzpomínek svědků a pamětníků událostí v Mladé Vožici:
-MUSIL, Josef. Šli jsme naproti Rusům a střelil po nás Němec, vzpomíná muž na rok 1945. Online. In: iDnes.cz. 8. 5. 2016. Dostupné z: https://www.idnes.cz/ceske-[…]637_budejovice-zpravy_epkub . [cit. 2024-09-24].
-KULVAIT, Josef. Kantoři prosili, abychom stříleli z těch zbraní až po vyučování. Online. In: Paměť národa. © 2008-2024. Dostupné z: https://www.pametnaroda.cz/cs/kulvait-josef-1929 . [cit. 2024-09-24].
Přínosné pro Vás mohou být také následující publikace mapující historii táborského regionu. V přiložených odkazech do Souborného katalogu naleznete seznam knihoven, které mají knížky ve svém fondu. K vypůjčení můžete využít také meziknihovní výpůjční službu.
-HOJDAR, Jaroslav. Vyprávění válečnýho kluka: kronika protinacistického odboje na Táborsku. Vyd. 1. V Praze: GplusG, 2014. 198 s. ISBN 978-80-87060-98-8.
https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]06365596&local_base=SKC
-Táborsko v odboji: sborník. 1. část, 1939-1945. Tábor: Čes. svaz protifašist. boj., 1980. 119 s.
https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]02716534&local_base=SKC
-Táborsko v odboji: sborník. 2. část, 1939-1945. Tábor: OV ČSPB, 1980. 135 s.
https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]02716535&local_base=SKC
Obecně k tématu konce druhé světové války a táborů na území Československa pak doporučujeme prohlédnout následující knihy:
-PADEVĚT, Jiří. Krvavé finále: jaro 1945 v českých zemích. Praha: Academia, 2015. Průvodce (Academia). ISBN 978-80-200-2464-0.
https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]06573753&local_base=SKC
-JAKL, Tomáš. Květen 1945 v českých zemích =: May 1945 in the Czech lands : pozemní operace vojsk Osy a Spojenců. Praha: Miroslav Bílý, 2004. ISBN 80-86524-07-8.
https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]01032447&local_base=SKC
-KALOUS, Jan, ed. a ZEMAN, Pavel, ed. 1945: konec války a obnova Československa. Praha: Ústav pro studium totalitních režimů, 2018. 318 stran. ISBN 978-80-88292-08-1.
https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]07899928&local_base=SKC
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu