A.Meisner
Text dotazu
informace o A.Meisnerovi,manažer programů v Paláci
Lucerna,žijící ve30.-70.letech,respektive vrstevník a přítel okruhu novináře
Peroutky,herců a hereček,J.Wericha,H.Vítové,F.Spurného,rodiny Niklasů,ad.
Odpověď
Dobrý den,
pravděpodobně se jedná o pomocného režiséra, herce, divadelního podnikatele a koncertního pořadatele Antonína Meisnera. Antonín Meisner se narodil 12.10.1897 v Medlešicích (okr. Chrudim),"po studiu na obchodní škole statoval v pražských divadlech. Dlouhou dobu působil jako reklamní šéf různých divadel a organizátor velkých kabaretních programů, např. kašpariád.
Zahrál si v několika němých filmech, např. chasníka (Čertisko, 1918), vesničana (Tam na horách, 1920) a továrníkova tajemníka (Lešetínský kovář, 1924). O půl století později se na plátně mihl ještě ve dvou epizodkách organizátora (Bylo čtvrt a bude půl, 1968) a účetního (Svatá hříšnice, 1970)."
(FIKEJZ, Miloš. Český film : herci a herečky. II. díl. L-Ř. 1. vyd. Praha : Libri, 2007. s. 174,175.)
Dle vzpomínkové knihy V. M. Havla zavedl Antonín Meisner v Lucerně "populární nedělní odpolední a večerní promenádní koncerty a pořádal i jiné koncertní akce v Lucerně".
(HAVEL, Václav Maria. Mé vzpomínky. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1993. s. 385.)
Antonín Meisner zemřel 23. 6. (jiné zdroje uvádějí 21. 6.) 1975 v Praze.
Použité zdroje:
* FIKEJZ, Miloš. Český film : herci a herečky. II. díl. L-Ř. 1. vyd. Praha : Libri, 2007.
* HAVEL, Václav Maria. Mé vzpomínky. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1993. s. 385.
* FORMÁČKOVÁ, Marie. Kdyby Lucerna promluvila-- : pražský palác ve vzpomínkách Bedřicha, Františka a Tomáše Spurných. 1. vyd. Mnichovice : BVD, 2009. ISBN 978-80-87090-18-3.
* Přehled úmrtí osob české a slovenské hudební kultury v letech 1965-1982. Praha : Divadelní ústav, 1983.
* systém Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/
Se svým dotazem se můžete zkusit obrátit také na Divadelní ústav:
https://www.idu.cz/cs či na Národní filmový archiv: http://www.nfa.cz/.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.02.2011 15:02
facebook: autogram.cz píše:
Čtvrtek 03.12.2015 18:46
Byl též s nejvyšší pravděpodobností rodinným přítelem Zdeny Kavkové a Svatopluka Inemanna, též herce Josef Rovenského. V listopadu 1922 spolu všichni byli prokazatelně v Berlíně - buď na dovolené nebo natáčeli (v tom případě se ale neví co) - prokazuje to pohlednice zaslaná 24. listopadu 1922 Quido Kujalovi, redaktoru Českého filmového zpravodaje. Všichni jsou na této pohlednici podepsáni.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu