70. až 90. léta (heavy metal)
Text dotazu
Dobrý den. Co je to heavy metal??? Kdy vznikal co je to a představitelé.
Odpověď
Dobrý den,
uvádíme Vám dvě encyklopedická hesla heavy metalu:
Heavy metal- oblast hlasité kytarové rockové hudby s rychlým, jednotvárným rytmem. Vyvinula se v 70. letech 20.stol. z hard rocku (skupiny Iron Maiden, Metallica) Všeobecná encyklopedie ve čtyřech svazcích, 1997, s. 121.
Heavy metal- stylová odnož rocku, od 1.pol. 70.let navazuje na hard rock. Základ tvoří hlasité kytarové ryfty, kolem nichž jsou vestavěny jednotlivé skladby. Prominentní postavení kytary je i dalším nezbytným prvkem h.m.- dlouhým a divokým sólem. H.m. kytaristé jsou často inovátory ve svém oboru, alespoň co se týká rychlosti hry. Důležité skupiny: AC/DC, Iron MAiden, Judas Priest. Universum : všeobecná encyklopedie, 2000, s.436.
Použitá literatura:
Všeobecná encyklopedie ve čtyřech svazcích. Díl 2, g/l. Vyd. 1.. Praha : Nakladatelský dům OP, 1997. 700s. ISBN 80-85841-33-9 (2. sv. : váz.) * ISBN 80-85841-17-7 (soubor : váz.)
Universum : všeobecná encyklopedie. Díl 3, F-H. Vyd. 1.. Praha : Odeon, 2000. 676 s. ISBN 80-207-1063-9 (sv. 3 : váz.) * ISBN 80-207-1060-4 (soubor : váz.).
Další informace naleznete:
BARTAS, Pavel. Rock & metal book : encyklopedie hard rocku a heavy metalu. Vyd. 1.. Praha : Volvox Globator, 2005, 947 s. ISBN 80-7207-554-3.
CHRISTE, Ian. Ďáblův hlas - heavy metal : kompletní historie pro znalce. 1. vyd. v českém jazyce. Praha : BB art, 2005. 401 s. ISBN 80-7341-477-5.
JEFFREIS, Neil aj. Hard Rock & Heavy Metal : Encyklopedie od A do Z : Rock Warriors & Headbangin' Heroes!!!. 1. vyd.. Praha : Arcadia, 1994. 255 s. ISBN 80-85812-06-1.
http://www.metalbook.net/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Heavy_metal
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.06.2008 06:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu