107 zlatých a 55 krejcarů v roce 1800
Text dotazu
Dobrý den, prosím o odpověď na můj dotaz. Chtěla bych vědět,jakou hodnotu představovala v roce 1800 suma- 107 zlatých a 55 krejcarů. Jestli by bylo možno uvést srovnatelný příklad,podle kterého bych si hodnotu mohla představit. Za tuto sumu 107 zlatých a 55 krejcarů koupila obec Mladotice(ze sbirky občanů) od Správy náboženského fondu kapli Jména Panny Marie - stavitel Jan Blažej Santini. Děkuji a velice se těším na odpověď.
Odpověď
Dobrý den, hodnotu peněz v této době je asi obtížné popsat. Uvádíme alespoň některé údaje z knihy J. Sejbala, které se k datu vztahují. V těchto obdobích ale rakouská měna procházela různými změnami (patrně také silnou inflací) a pro neodborníka je obtížné uvést směrodatné údaje. Možná by bylo vhodné se s dotazem obrátit na některé z knihoven, specializované v oblasti ekonomie.
Měna
1750 konvenční měna
tolar = 2 zlaté = 120 krejcarů
zlatý = 60 krejcarů = 80 grešlí
1757 dukát kremnický = 4 zlaté 12 krejcarů
dukát císařský = 4 zlaté 10krejcarů (ke změnám docházelo pak v roce 1811)
mzdy
1773
tesař-mistr denně 20krejcarů
tesař tovaryš denně 15 krejcarů
zedník-mistr denně 24 krejcarů
zedník-tovaryš denně 18 krejcarů
1800
tesař-mistr denně 30krejcarů
tesař tovaryš denně 18 krejcarů
zedník-mistr denně 30 krejcarů
ceny
1756
kopa vajec 20 krejcarů
libra (513,75 g) masa 4 krejcary
měřice (53,55 l) pšenice 125 krejcarů
měřice žita 75 krejcarů
měřice hrachu 120 krejcarů
16 preclíků 1 krejcar
1781
kráva 10-15 zlatých
1800
husa 26 krejcarů
střevíce 5 zlatých
Pramen:
SEJBAL, Jiří. Základy peněžního vývoje. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 1997. s. 259-260. ISBN 80-210-1734-1.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.01.2009 16:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu