Citační norma

Text dotazu

Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat ohledně správného tvaru citace. Potřebuji ocitovat
knihu Cultural Programming for Libraries: Linking Libraries, Communities,
and Culture(ISBN 0-8389-3551-6). V katalogu Library of Congress jsem našla
tento tvar odpovědnosti: Deborah A. Robertson with the Public Programs
Office of the American Library Association ; with assistance from Susan
Brandehoff, Mary Davis Fournier, and Laura Hayes. Ráda bych věděla, zda mám
korporátního autora Public Programs Office of the American Library
Association ocitovat jako primární či jako podřízenou odpovědnost?
Předem děkuji za odpověď.

Odpověď

Dobrý den,

podle normy ISO 690 je primárním pramenem popisu titulní list nebo jeho ekvivalent (např. štítek videokazety, mikrofilmu). Postrádá-li jednotka titulní list nebo jeho ekvivalent, může pro získání nezbytných údajů sloužit alternativní pramen (desky, obal). Bohužel nemáme knihu, kterou chcete citovat, fyzicky k dispozici, takže můžeme pouze vycházet z informací uvedených na obálce a v záznamu CIP v knize (http://books.google.com/books?id=mPFXmZ9ODFIC&printsec=frontcover&hl=cs&sou

rce=gbs_v2_summary_r&cad=0#v=onepage&q=&f=false).

Informace o podřízené odpovědnosti nepatří mezi povinné údaje. Do podřízené odpovědnosti se řadí např. editoři, redaktoři, překladatelé, ilustrátoři atd., tj. ti, kteří v souvislosti s autorstvím díla vykonávají podřízené funkce. Norma ISO 690 dále uvádí, že korporativní orgány mohou být považovány za primárně odpovědné, jestliže dílo odráží kolektivní uvažování nebo činnost orgánu (např. zprávy komisí, konferenční materiály) nebo je-li dílo ve své podstatě administrativní (např. plánovací příručky, adresáře).

Vzhled k výše uvedenému a k informacím, které jsme o knize získali, se domníváme, že korporativní autor je v tomto případně spíše plnohodnotným spoluautorem publikace a měl by být uveden v primární odpovědnosti.

Správnost Vámi vytvořené citace můžete také konzultovat s odborníky, kteří se této problematice věnují (http://uisk.ff.cuni.cz/detail.do?articleId=4873,

http://kisk.phil.muni.cz/prace-s-informacnimi-prameny).

Další informace související s citováním dokumentů můžete nalézt na následujících stránkách, nejde však text normy ISO 690 pouze o její výklad a ukázky příkladů:

* http://www.boldis.cz/

* http://www1.cuni.cz/~brt/bibref/bibref.html

Obor

vse

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

26.01.2010 12:38

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Zapište číslici "pět".

Hledání v archivu