voda v mouce

Text dotazu

Na pšeničné mouce polohrubé je ve složení uvedeno "potravinářská pšenice, pitná voda". Proč a v jakém množství se voda do mouky přidává? Děkuji.

Odpověď

Dobrý den, do mouky se samozřejmě žádná voda nepřidává (to až při mísení těsta), ale v mouce přirozeně vlhkost je - ta je obsažena už v pšenici, ze které se pšeničná mouka (ať už hladká, polohrubá, hrubá, celozrnná, grahamová atd...) ve mlýně vyrábí. Maximální obsah vlhkosti v mouce je stanoven legislativou (max. 15%).

Pokud by do mouky byla přidána třeba kyselina askorbová, což je látka zlepšující pekařské vlastnosti mouky a tím i finálního pekařského výrobku (hlavně objem a střídku výrobku),  pak by složení  na  obalu muselo být uvedeno v tomto smyslu: pšeničná mouka, kyselina askorbová. Vlhkost v mouce každý očekává, takže uvádět vodu je dle mého názoru zbytečné (ale proti ničemu to není).

Obor

Zemědělství

Okres

--

Knihovna

Datum zadání dotazu

20.11.2008 13:42

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Kolik je 10 + 4?

Hledání v archivu