Význam slova zhůvěřilost

Text dotazu

Dobrý den, marně jsem hledal ve Slovníku spisovné češtiny, co znamená slovo zhůvěřilost. Proto se obracím s tímto dotazem na vás.
Za odpověď předem děkuji.

Odpověď

Dobrý den,

zasíláme odkazy ke článkům na internetu, které se tímto slovem zabývají (pokračování textu M. Novotného se nám najít nepodařilo).
Petr Nejedlý věnoval rozboru slova článek v časopise Naše řeč (Co ve slovnících nenajdete: zhůvěřilost, Naše řeč r. 80, 1997, č 4, s. 213-215).
Velmi stručně: soudí, že slovo postupnými hláskovými i významovými změnami vzniklo ze slova zdůvěřiti, což je slovakismus doložený v Česko-německém slovníku Fr. Kotta. V dnešní podobě (v adjektivním tvaru zhůvěřile) se slovo zřejmě poprvé objevuje v písni Trezor L. Štaidla a R. Černého, jejímž interpretem je K. Gott.
Domníváme se, že ve slově skutečně zaznívá slovo zhovadilost (zvukově i významově), zároveň již zmíněný význam důvěřivosti – snad ve smyslu naivity.
Více by vám řekli v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR: www.ujc.cas.cz.
http://www.vesmir.cz/clanek.php3?CID=1347
http://www.rozhlas.cz/regina/slova/_zprava/186016

Obor

Jazyk, lingvistika a literatura

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

18.12.2007 15:15

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Zapište číslici "pět".

Hledání v archivu