sexuální život ježků

Text dotazu

Zajímá mě, jak se pohlavně sbližují ježci. Jakým
stylem, že se nepopíchají o bodliny.

Odpověď

Dobry den,

posilame Vam odkaz na clanek z casopisu ABC - U Průhonu 13, 170 00 Praha 7 http://www.iabc.cz/scripts/detail.php?id=3243 , ktery odpovida na Vase otazky.

"...Zajímavou kapitolou ježčího života je rozmnožování. Jak se k sobě dvě bodlinatá, a navíc samotářská a vzájemně dosti nesnášenlivá zvířata vůbec přiblíží? Jak se spáří a konečně jak samička porodí své pichlavé potomstvo?

Ježčí námluvy začínají brzy na jaře, hned, jak se ježci po zimě trochu vykrmí. A jsou značně bouřlivé, nezasvěcenému by spíš mohly připomínat souboj. Zvířata stojí čenichy u sebe, vzájemně na sebe prskají, kopou se, cení zuby. A přitom všem mohutně funí. To může trvat i několik hodin. Když se konečně samička nechá přesvědčit, položí se břichem na zem a ostny pevně přitáhne k tělu. Sameček se tak nemusí obávat, že si při páření poraní nechráněné citlivé bříško. Za čtyři týdny po páření se rodí mláďata. Rodí se bez problémů - jsou totiž slepá a holá! Teprve po několika hodinách jim jakoby na zkoušku vyrostou první zcela bílé ostny. A o den později se začnou objevovat ostny tmavé, které postupně ty bílé nahradí. Než se mláďata začnou osamostatňovat, mají jich po těle asi 3000, dospělý ježek jich pak má 5 - 7 tisíc..."

Zivot jezku je velmi zajimavy, proto je mu venovano dulezite misto ve vetsine encyklopedii zvirat.

"...Jezci mladata jsou po narozeni slepa a maji svetlou uhrovitou pokozku. Z vridku vyrostou za dva tydny ostre hnede bodliny. Ackoli matka sva mladata strezi, mnoho jezku zahyne jeste v hnizde.Delka brezosti: asi 6 tydnu, pocet mladat az 5.

Zdroj: POPE, Joyce. Velka ilustrovana encyklopedie zvirat. Savci. Od antilopy po zirafu. Brno: CP Books, 2005

"... Malokdo mel to stesti, aby nasel jezci hnizdo. Samice si je buduje v krovi nebo hromade listi, travy a mechu. cerstve narozena mladata jsou ruzovobila a ostny maji zatim pod kuzi. Zanedlouho jim vsak, jeste slepym a bezmocnym, naroste sice melly a bily, ale uz doopravdy ostnity kabat..."

Zdroj: Pestra priroda. Praqha: Albatros, 1981.

Obor

Biologické vědy

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

26.05.2008 08:35

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Kolik je 4+4 ?

Hledání v archivu