původ názvu Německo

Text dotazu

Jak vznikl název Německo? Děkuji

Odpověď

Dobrý den,

Německo mělo ve starověku latinský název Germania "země Germánů" (kmenový název Germani je asi keltského původu a znamenal "lidé z hor, horalé", a to z keltského "gara" nebo "gari" = hora); to však původně bylo asi jen území keltského obyvatelstva v Ardenách. Německý název Deutschland pochází ze starohornoněmeckého kořene thiud- "lidé, našinci". Český název Německo znamenal "země Němců", tj. lidí pro Slovany jakoby němých (nemluvili slovanskou řečí a nerozuměli jí). Slovo němý tedy značilo nejen němého, ale především snad i toho, kdo vydává nezřetelné, nedělené, nesrozumitelné zvuky, jako cizinec. Cizinci pak Slovanům byli především Němci, poněvadž s nimi měli nejvíce co činiti. Němci k nám pronikali jako kolonizátoři, věrozvěstové, obchodníci, dobyvatelé.

Informace pocházejí z publikací:
LUTTERER, Ivan; KROPÁČEK, Luboš; HUŇÁČEK, Václav. Původ zeměpisných jmen: etymologický slovník 1000 vlastních jmen zemí, měst a přírodních objektů z celého světa. Praha: Mladá fronta, 1976.
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.

Viz také dotaz v archivu této služby:
Předmět: slovo Němec, etymologie
Datum: 07.07.2006 07:29

Obor

Jazyk, lingvistika a literatura

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

21.12.2007 10:26

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Zapište číslici "pět".

Hledání v archivu