Praha, původ jména

Text dotazu

Dobrý den prosím Vás potřebovala bych vědět jaký je původ názvu města Prahy.

Odpověď

V nize uvedene knize je uveden nasledujici vyklad jmena Praha:
LEDVINKA, Vaclav, PESEK, Jiri. Praha. Praha : Nakladatelstvi Lidove noviny, 2000. s. 45-46. ISBN 80-7106-320-7.

Puvod tohoto toponyma, rozsireneho v Evrope od vychodoslovanskych krajin po Pyrenejsky poloostrov (v puvodnim tvaru *Pragha, Bragha, Praga), vysvetluje cela rada etymologickych vykladu. Jejich ceske varianty nejcasteji odvozuji nazev od slovanskych obecnych nazvu - od slapu- "prahu" v rece Vltave, od vypaleneho- "vyprazeneho" puvodniho lesniho porostu, nebo substantiva "praha" oznacujiciho udajne suche, vyprahle, slunci vystavene misto. V souvislosti s novymi archeologickymi nalezy byla nedavno naznacena tez mozna souvislost mezi nazvem Praha a rozsirenym prazenim zelezne rudy ve vltavske nive Prazske kotliny.
V nejstarsich pisemnych pramenech, dotykajich se ceskeho prostredi, se nazev Praha objevuje kratce po polovice 10. stoleti. Ve tvaru Praida/Proada jim kronikar Flodoard z Remese kolem roku 960 oznacil mesto, ktere bylo strediskem slovanskych Venedu a "velkym mestem" Slovanu. O nekolik let pozdeji (pred 968) mnich Widukind z Corvey v Kronice Sasu zaznamenal, ze kral Jindrich I. Ptacnik rok 929 pritahl "k Praze, hradu Cechu" ("Pragam adiit...Bohemorum urbem"). Arabsko-zidovsky kupec a cestovatel ze spanelske Tortosy Ibrahim ibn Jakub pak ve zprave o sve ceste z let 962 nebo 965-966 pojednal podrobneji o Praze (Fragha/Bragha) jako o vyznamnem obchodnim stredisku, vystavenem z kamene a vapna, mensim nezli arabska mesta, avsak vetsim nez vesnice, v jehoz vyvysene casti je opevnena tvrz s pramenem. Ibrahimova relace se ovsem nedochovala v puvodnim autorskem zneni, nybrz v nekolika kratsich ci delsich vynatcich, ktere prevzali do svych textu pozdejsi arabsti geografové.
Dalsi vyklad muzete nalezt napr na nasledujicich strankach - http://www.vesmir.cz/clanek.php3?CID=1530, http://www.pis.cz/cz/praha/zakladni_info/vznik_jmena_praha.

Obor

Jazyk, lingvistika a literatura

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

07.02.2008 13:58

Jakub Skála píše:
Čtvrtek 28.01.2016 12:21
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na historii jména Skála a proč takto byli lidé pojmenováváni.

Děkuji

Jakub Skála
PSK - admin píše:
Pátek 29.01.2016 10:20
Dobrý den,
odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/jmeno-skala. Služba PSK.
Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Zapište číslici "pět".

Hledání v archivu