Význam rčení
Text dotazu
obrý den chtěla bych se zeptat na vysvětlení
těchto rčení By lidé řeč kupovali,ne tak mnoho by mluvili ,řeči by sobě
vážili.
Ptáka oklamávali zobem,člověka slovem.
Člověka po řeči ,bylinu po vůni.
Mnoho může pečet v listu ,více slovo včas a k místu
Odpověď
Dobrý den,
v našich zdrojích jsme našli pouze význam přísloví "Člověka po řeči, bylinu po vůni poznáš" - dle Slovníku české frazeologie a idiomatiky: každý člověk projevuje svou podstatu, povahu a charakter způsobem své mluvy, podobně jako každá rostlina vydává svoji charakteristickou vůni/zápach.
Doporučujeme Vám obrátit se na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Zdroje:
* ČERMÁK, František [et al.]. Slovník české frazeologie a idiomatiky. 4, Výrazy větné  1. vyd. Praha : Leda, 2009. 1267 s. ISBN 978-80-7335-215-8.
*FUČÍK, Bedřich. Zakopaný pes, aneb, O tom, jak, proč a kde vznikla některá slova, jména, rčení, úsloví, pořekadla a přísloví.  4. vyd. Praha :
Albatros, 2009. 245 s. ISBN 978-80-00-02422-6.
*KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Proč se říká? 2. 1. vyd. Olomouc : Alda, 1996. ISBN 80-85600-30-7.
* KRÁTKÝ, Josef. Jádro pudla : malá encyklopedie nejfrekventovanějších rčení, přísloví a sentencí. 1. vyd. Mladá Boleslav : Šebek & Pospíšil, 1991.ISBN 80-85210-17-7.
*ZAORÁLEK, Jaroslav. Lidová rčení. 4.vyd. v nakl. Academia 2. Praha :
Academia, 2000. ISBN 80-200-0824-1.
Pokud V8z zajímají i jiná rčení, tak si můžete v archivu Ptejte se knihovny najít několik odpovědí na význam přísloví. Když zadáte do políčka vyhledat slovo "přísloví", dostanete seznam odpovědí na toto téma,  např:
*
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/prislovi-1/?searcht
erm=kdopozdě.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.10.2010 11:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu