Vladimír Neff
Text dotazu
Dobrý den,
píši diplomovou práci o psychologických prózách Vladimíra Neffa (Malý velikán, Dva u stolu, Marie a zahradník, Třináctá komnata, Trampoty pana Humbla). Potřebuji zmapovat také dobovou kritiku děl. Existují nějaké online databáze, kde různé články můžu nalézt a online s nimi pracovat? Můžete mi případně doporučit nějaký vyhledávač, který mi jich nalezne co nejvíce, a následně knihovnu, kde si tato periodika mohu prezenčně vypůjčit?
Odpověď
Dobrý den,
pokud budete chtít zachytit recenze na zmíněná díla Vladimíra Neffa v relativní úplnosti, je třeba kombinovat vyhledávání v několika zdrojích, a to jak elektronických, tak tištěných. Jednotlivé zdroje se liší časovým záběrem, způsoby zpracování a jejich obsah se může do určité míry překrývat.
V první řadě bychom Vám doporučili zdroje Ústavu pro českou literaturu  (http://www.ucl.cas.cz/cs/databaze/bibliograficke-databaze), pro nejstarší období je důležitá zejména Retrospektivní bibliografie (1770-1945) - http://isis.ucl.cas.cz/?form=ret, kde je možné hledat pomocí několika vyhledávácích polí, a digitalizovaná lístková kartotéka Retrospektivní bibliografie v systému RETROBI (http://retrobi.ucl.cas.cz/retrobi/). Systém RETROBI nabízí možnost prohlížení naskenovaných katalogizačních lístků a také jejich vyhledávání. Po zadání dotazu neff do vyhledávacího pole a výběru Odkazové a Předmětové části jsme získali 89 naskenovaných lístků, které si můžete rovnou prohlédnout. Lístky obsahují citace děl Vladimíra Neffa a také odkazy na články, které o nich pojednávají. Katalogizační lístky je možné ukládat do schránky a poté si je stáhnout na disk. Přestože vyhledávání nabízí jednodušší cestu k nalezení potřebných lístků, jeho kvalita závisí na kvalitě dostupných textových přepisů jednotlivých lístků, které mohou být špatně čitelné nebo ručně psané. Proto by bylo ještě vhodné ověřit úplnost vyhledávání prohlédnutím jednotlivých lístků, které jsou řazeny do několika skupin. Zvolte položku Katalog v levém menu, poté Odkazovou část a pod písmenem N skupinu Nefedov. Již první dávka lístků (1-100, poté 1-10) obsahuje díla V. Neffa.
Dále můžete vyhledávat v databázi ÚČL s názvem Bibliografie české literární vědy (1961 - červenec 2012) - http://isis.ucl.cas.cz/index.jsp?form=biblio, bibliografie je nyní převáděna do nového systému (http://aleph20.lib.cas.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=UCLA), pro úplnost proto doporučujeme vyhledávat v obou systémech. Citace recenzí k jednotlivým dílům obsahuje také Slovník české literatury po r. 1945 (http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=821&hl=neff+).
Kromě těchto odborných zdrojů je možné využít i všeobecné bibliografie. Roky 1945-1952 pokrývá Retrospektivní článková bibliografie ve formě kartotéky (http://www.nkp.cz/sluzby/retrospektiva1945-1952, skupina XXVI Literární věda - http://www.nkp.cz/soubory/sluz/retrospektivaxxvi.pdf), která je na požádání prezenčně dostupná ve studovně Referenčního centra Národní knihovny ČR (http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/studovny/refc). V příručním fondu Referenčního centra můžete nalézt také tištěnou bibliografii Články v českých časopisech (ČČČ), kde jsou obsaženy články z periodik od r. 1953 do r. 1990. Většina roků obsahuje předmětové rejstříky, které usnadňují vyhledávání (přehled rejstříků - http://www.nkp.cz/sluzby/ccc-rejstriky). Obě bibliografie jsou uživatelům zpřístupňovány na základě platného čtenářského průkazu nebo jednodenní vstupenky do studoven.
Kritiky vyydání díla Trampoty pana Humbla z r. 1996 můžete hledat již v elektronické článkové bibliografii ANL – Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl), která nabízí citace článků z denního tisku, časopisů a vybraných odborných periodik a sborníků. Vzhledem k tomu, že výše zmíněná databáze ANL je výběrová, tudíž nemusí zahrnovat všechny publikované články v úplnosti, je možné případné chybějící články dohledat ještě prostřednictvím placené databáze Anopress (http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju/prehled-lic-zdroju/#anopress), která články z denního tisku, časopisů, některých odborných periodik, dále také rozhlasového a televizního vysílání a internetu, excerpuje kompletně a navíc v plném textu. Databáze má rozsah od roku 1996 do současnosti a je dostupná např. v Referenčním centru nebo Studovně periodik NK ČR na základě platného čtenářského průkazu. Anopress má k dispozici mnoho dalších knihoven, informace o nabízených placených zdrojích knihovny zpřístupňují na svých webových stránkách.
Co se týče tištěných publikací, v elektronickém katalogu NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc) jsme nalezli dvě personální bibliografie, které by také mohly obsahovat odkazy na recenze:
* HOFFMANN, Bohuslav. Vladimír Neff. Praha : Československý spisovatel, 1982. 201 s., [8] s. obr. příl. : portréty ; 19 cm. (Portréty spisovatelů). Obsahuje bibliografie.
- informace o možnostech výpůjčky naleznete pod ikonou Exempláře
* Vladimír Neff / [Autorka: V.P.]. [Praha] : Československý spisovatel, 1969 (Tisk 2). 14 s. ; 8°. Bibliogr. sest. Saša Mouchová. Vyd. k 60. výročí narození Vladimíra Neffa
- elektronickém katalogu NK ČR pouze informace o exempláři, který je součástí Národního konzervačního fondu (běžně se nepůjčuje), svazek k prezenčnímu vypůjčení do studovny je nutné dohledat v naskenovaných lístkových katalozích Katif (http://katif.nkp.cz). V záložce Katalogy zvolte Generální katalog II, poté skříň ORGANIZ - PETRD, zásuvku PAŠI-PATN a číslo záznamu 176 (signatura 54 H 47945). Dokument je možné z katalogu ihned objednat k výpůjčce.
Velmi obsáhlou bibliografii nabízí zejména Lexikon české literatury (Díl 3/ I, M-O; s. 451-453, záznam v el. katalogu NK ČR - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000160686&local_base=NKC). Tištěné exempláře jsou k dispozici v příručním fondu řady studoven NK ČR (ikona Exempláře), jednotlivé svazky jsou také digitalizovány a zpřístupněny v digitální knihovně Kramerius 4 (odkazy na jednotlivé svazky viz záznam publikace v katalogu). Z hlediska autorského zákona je však prohlížení plných textů omezeno pouze na počítače v budově NK ČR.
Z dalších tištěných zdrojů bychom doporučovali ještě následující tituly:
* Česká literární bibliografie 1945-1963 : (soupis článků, statí a kritik z knižních publikací a periodického tisku let 1945-1963 o dílech soudobých českých spisovatelů) / zpracoval Jaroslav Kunc. Praha : St. knihovna ČSSR-Národní knihovna, 1963 (Mír 22). 3sv., příl. : il., portréty ; 22 cm. -- (Bibliografický katalog ČSSR. České knihy ; r. 1963. zvl. seš. čís. 6) - konkrétně díl II., N-Ž. a díl III., přesné strany uvedeny v rejstříku k bibliografii
* Dokoupil, Blahoslav a kol. Slovník české prózy 1945-1994. Vyd. 1. Ostrava: Sfinga, 1994. S. 263. ISBN 80-85491-84-2 (záznam - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000092802&local_base=NKC, opět odkaz na digitalizovaný dokument)
Dostupnost konkrétních periodik je možné v Národní knihovně ověřit v již zmiňovaném elektronickém katalogu, některá periodika (zejména starší tituly) mohou být poškozena a vyřazena z půjčování, je však možné, že budou k dispozici na dalších signaturách v naskenovaném lístkového katalogu Katif (http://katif.nkp.cz). Velké množství periodik (i monografií) je již také zdigitalizováno a zpřístupněno v digitální knihovně Kramerius NK ČR (Kramerius verze 4 zejména pro dokumenty od 2. pol. 20. stol. do současnosti - http://kramerius4.nkp.cz/search/, Kramerius verze 3 pro starší dokumenty - http://kramerius.nkp.cz), více informací k dispozici na adrese http://www.nkp.cz/digitalni-knihovna/digitalni-knihovny. Obě digitální knihovny umožňují také vyhledávání v plných textech digitalizovaných dokumentů, je ovšem třeba brát opět v úvahu, že vyhledávání probíhá v digitalizovaných dokumentech a může tím být částečně omezeno. Doporučujeme proto zadávat velmi jednoduché dotazy. Část digitální knihovny je volně přístupná (platí pro periodika s vydáním od r. 1890, monografie od r. 1880), dokumenty chráněné autorským zákonem je nutné prohlížet pouze v budově NK ČR.
Periodika dostupná ve fondech jiných knihoven je možné dohledat prostřednictvím Souborného katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/skcp) nebo portálu Jednotné informační brány (http://www.jib.cz). Plné texty digitalizovaných periodik nabízí také např. Ústav pro českou literaturu (http://archiv.ucl.cas.cz/) a další knihovny (přehled na http://kramerius-info.nkp.cz/digitalizace-v-cr/dalsi-digitalizacni-pracoviste/, http://kramerius-info.nkp.cz/digitalizace-v-cr/odkazy-na-systemy-kramerius/).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.01.2015 10:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu