Vazba knihy
Text dotazu
Chtěla bych se zeptat, v které době se začaly vázat
kniny?
Odpověď
Dobrý den,
Kniha, jak ji dnes známe, prošla dlouhým vývojem. Nejstarší typy písemných dokumentů byly psány na tabulky (hliněné, dřevěné) nebo na jednotlivé listy (papyru), v antice byly rozšířené rukopisy v podobě svitků. Dnešní typ knihy, zvaný kodex, tj. soubor listů (či destiček) položených na sebe a spojených na jedné straně, se objevuje podle pramenů ve 3. století př. n. l.
Velkého rozšíření dosáhl kodex v raném křesťanství a zcela zobecněl ve 4. století n.l.
Podrobně o kodexu najdete např. zde:
http://en.wikipedia.org/wiki/Codex
další prameny:
Encyklopedie knihy : starší knihtisk a příbuzné obory mezi polovinou 15. a počátkem 19. století / Petr Voit. -- 1. vyd.. -- Praha : Libri ve spolupráci s Královskou kanonií premonstrátů na Strahově, 2006. -- 1350 s., [160] s. obr. příl. : il. (některé barev.), faksim. ; 31 cm
Česká kniha v proměnách staletí / Mirjam Bohatcová ... [et al.] ; fot. František Krejčí ... [et al.]. -- 1. vyd.. -- Praha : Panorama, 1990. -- 622 s. : obr. (některé barev.) ; 26 cm
A dictionary of book history / John Feather. -- Repr.. -- London : Routledge, 1988. -- 278 s. ; 24 cm
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.03.2009 11:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu