Trestní zákony z let 1787 a 1803
Text dotazu
Dobrý den, hledám úplné znění dvou trestních
zákonů. Prvním je Všeobecný zákoník o zločinech a trestech na ně z roku
1787, druhým je Zákon trestní o zločinech a těžkých policejních
přestupcích, vydaný dne 3. září 1803.
Již jsem hledala v souborném katalogu ČR, české národní bibliografii, vašem
archivu dotazů i databázi ASPI, kde jsem našla pouze trestní zákon z roku
1852 - starší již ne.
Chtěla bych vás požádat o informaci, kde a za jakých podmínek je možné tyto
dva zákony dohledat - v úplném znění - tedy přímo text těchto zákonů, ne
jen díla o nich pojednávající.
Odpověď
Dobrý den,
Všeobecný zákoník o zločinech a trestech na ně vyšel ve Vídni r. 1787 pod názvem "Práva všeobecná nad proviněními a jich trestmi", bližší informace k tisku nabízí Knihopis Digital (jazykově české tisky do r. 1800, http://db.knihopis.org/l.dll?cll~3653, číslo Knihopisu: K03611), včetně jeho uložení. Jeden exemplář je k dispozici v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě (http://www.muzeum.myto.cz/, http://www.knihovna.muzeum.myto.cz/l.dll?cll~737), další exempláře v Knihovně Národního muzea v Praze (http://www.nm.cz/knihovna-nm/).
Zákoník o zločinech a těžkých policejních přestupcích byl vydán r. 1803 pro celou monarchii (mimo Uher), v českém překladu vyšel až r. 1804 pod názvem "Kniha práv nad přečiněními hrdelními a těžkými řádu městského (totiž
policie) přestupky". Záznam dokumentu můžete získat z elektronického katalogu Národní knihovny ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), plný text je v digitální podobě volně k dispozici v digitální knihovně Kramerius NK ČR (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11003722).
Oba zákoníky, mimo jiného, přeložil Josef Zlobický.
Další použité zdroje:
http://juristic.zcu.cz/plzen/sw/kpd/2cd.doc
http://webaschoolpage.kvalitne.cz/prava/ceske-a-ceskoslovenske-pravni-dejiny
.doc#_31a_-_Josefínský
http://www.vkol.cz/data/soubory/import/konf16/18.pdf
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.03.2010 13:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu