syžet, látka a motiv
Text dotazu
dobrý den, zajímala by mě přesná definice výrazů
syžet, látka a motiv v kontextu pohádek a lidové slovesnosti vůbec.
uz jsem nahlížela do knih:
j.v.propp:morfologie pohádky
a.aarne - s. thompson: typy ludovych rozpravok
Odpověď
Dobrý den,
na téma pohádka jsme zpracovávali několik dotazů v Ptejte se knihovny, viz archiv PSK http://www.ptejteseknihovny.cz/archiv . Konkrétně motiv v pohádce je zpracován v http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2010/pohadkove-motivy/?searchterm=pohádk*.
Slovník literární teorie uvádí podrobné vysvětlení literárních pojmů, které Vás zajímají. Předpokládáme, že kontext těchto termínů v lidové slovesnosti je tématem nějaké Vaší školní nebo odborné práce.
Pohádkami se zabývalo a zabývá z různých hledisek mnoho literárních vědců.
Doporučujeme Vám některé z prací na toto téma, které byste mohla po prostudování do své práce využít.
ČERVENKA, Jan. O pohádkách. Sborník statí a článků. Praha: Státní nakladatelství dětské knihy, 1960. Signatura NK ČR 54 G 79562 (Např. příspěvek akademika Jiřího Horáka Česká pohádka v lidové a sběratelské tradice. S.25-60.) Pohádkám je věnována i diplomová práce. BRYCHNÁČ, Vlastimil. Česká pohádka.
Pokus o rozbor pohádky a vystižení hlavních tendencí jejího dějinného vývoje. Diplomová práce. Praha, 1954. Signatura NK ČR Dipl. 103
S. 109: fabule (z lat. fábula = vyprávění, bajka) - přirozená (empirická) řada událostí, popř. jednotlivá příhoda, kterou lze vyabstrahovat ze --syžetu...Rozdílnost binárních pojmů fabulace a syžetu dokresluje skutečnost, že mohou existovat formy bezfabulární, ale ne bezsyžetové....
S. 197: látka literárního díla
1. v poetice a formalistické estetice, která rozděluje dílo na látku a formu
- "souhrn členů estetického poměru"..., tedy mimoliterární skutečnost, sloužící autorovi prostřednictvím inspirace jako podklad pro tvůrčí formování (jako pramen)....
2. v literární komparistice a tematologii ... - označení pro významové komplexy...
S.236: motiv (z lat. motivus = uvádějící v pohyb a z franc. motif = popud,pohnutka)
1. v psychologii termín pro pohnutky lidského jednání. Podobně v literatuře ma literární postava nějaký motiv nebo důvod pro svůj čin; 2. v teorii literatury název nejjednodušší části slovesného uměleckého díla, která má ještě své -- téma, ale je již nerozložitelná obsahově....
S. 372: syžet (z franc. sujet = námět, látka, téma) - označení pro systém tematických složek (děje, postav, vnějšího prostředí, vypravěče), jak vyplývá z celkové konmstrukce a z celkového průběhu epického díla....
Zdroj: Slovník literární teorie. Praha: Československý spisovatel, 1984.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.06.2011 16:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu