Státní hranice Slovenska s Maďarskem po r.1918
Text dotazu
Dobrý den, zajímám se o vytvoření jižních hranic Slovenska po.r.1918 Fakta Beneš v Paříži 25.11.1918 - byla určena 1.demarkační linie. Dotaz Existovala jižní historická hranice Slovenska? Byla 1.dem čára na této hranici? Fakta 19.4.1919 byla stanovena 2.dem.linie. Dotaz Existovala jižní historická hranice Slovenska? Byla 2.dem čára na této hranici? Fakta 24.6.1919 v 5 hod. ráno bylo vyhlášeno příměří Dotaz Je pravda,že území kam vstoupila \"noha\" čs.vojáka do tohoto data a hodiny bylo 4.6.1920 potvrzeno v Trianonu jako definitivní hranice ? Mnohokrát děkuji za Váš čas.
Odpověď
Dobrý den,
stručné pojednání o hranicích Slovenska najdete v Encyklopédii Slovenska, sv. 2, E - J, Bratislava 1978, s. 327 (heslo hranice Slovenskej social. republiky).
Zde je uvedeno, že Slovensko nemělo v rámci Uherska jednotné etnické, geografické a administrativní vymezení. Slovensko se na konci 19. století dělilo na 20 žup, z nichž mnohé přesahovaly dnešní hranici a jejich území bylo výsledkem dlouhého hist. vývoje. Z toho soudíme, že jižní historická hranice Slovenska neexistovala, nebo alespoň ne jednoznačně a nebyla v platnosti před r. 1918.
Pro jižní hranici Slovenska byla nepřijatelná etnická hranice (podle uvedené encyklopedie) a spor vyřešilo nóta z 24. 12. 1918, která vytyčila demarkační linii. Konečné hranice s Maďarskem zůstaly podle Trianonské dohody ze 4. 6. 1920 nezměněné, s výjimkou Petržalky a železniční stanice v Čope, které byly připojeny ke Slovensku v srpnu 1919.
Některá další fakta, spíše o střetech s Maďarskem, uvádějí Velké dějiny zemí koruny české, sv. XIII., 1918-1929, Praha 2001.
A článek:
Jozef KLimko, Úprava južných hraníc Slovenska pri vzniku ČSR, Právněhistorické studie 18, 1974, s. 39-53.
Více jsme bohužel v našich zdrojích nezjistili. Zkuste se prosím obrátit na podobnou služby, kterou provozuje Slovenská národná knižnica
(http://www.snk.sk/snk_main_ask_library.html) . Kolegové na Slovensku by vám měli poskytnout lepší informace.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.01.2008 16:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu