šmok
Text dotazu
Prosím o zjištění původu a významu jména Michaela Šmoková.
Odpověď
Dobrý den, pokud jde o křestní jména, najdete jejich výklady v databázi nakladatelství
Libri: http://www.libri.cz/databaze/jmena/, kterou také uvádíme v odkazech na naší stránce.
U slova šmok uvádějí slovníky význam úplatného novináře, a to přes němčinu podle postavy z románu Gustava Freytaga Novináři. Román byl ale napsán v roce 1854 a vzhledem k datu je tento význam pro výklad jména nerelevantní. Slovo šmok má slovanské kořeny, pochází zřejmě ze slovinštiny, kde šmok=had a v tomto významu jej asi použil i Freytag. V různých variantách  - zmek, smok, cmok ap. se objevovalo ale i ve staré češtině a mnoha dalších slovanských jazycích a původně znamenalo draka, později čerta.
Při výkladu jména jsou tedy aktuální tyto starší významy. Více by vám snad pověděli v jazykové poradně ústavu pro jazyk český:
http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna .
Pramen:
Etymologický slovník jazyka českého / Václav Machek. -- Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.09.2008 08:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu