slovo sacný
Text dotazu
Párkrát jsem slyšela použít slovo sacný -nejspíš ve smyslu dychtivý ,lačný, ale nemohu to v žádných slovnících najít. Dá se to někde písemně dohledat? děkuji
Odpověď
Dobrý den,
termín sacný jsme nikde nenašli. Občas se sice vyskytne, ale jako část přídavného jména např. mesacný (slovensky měsíční např. příjem). Pokud byste měla přímo nějaký příklad, který by použití v souvislosti mohl upřesnit, napište.
Mohlo by se jednat, podobně jako u slova níže, o nářečný termín casný (casně, casnost) = zvědavý, všetečný (východočesky), cacný
Zdroj: TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého. Praha: Slovanské nakladatelství, 1952.
Podobný  je nářečný výraz, viz níže
cacký (též sacký) - saský; cacký šátek - velký červený květovaný šátek, uvazovaný "na babku" tak, že jeden cip splýval na prsa a jeden na záda cák - copak
Zdroj: NOVÁKOVÁ, Teréza. Na Librově gruntě. Praha: Mladá fronta, 1957.
S. 185
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:38f77120-09c3-11e3-9439-005056825209
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.01.2018 08:00
Lenka Kratochvílová píše:
Sobota 08.01.2022 22:50
Moje babička z Liberce (potažmo matka) slovo “cacný” běžně používala ve spojení s jídlem - ve smyslu lačný, nenechavý, nedočkavý…vnoučata, která jí sahala do mísy s koláči, okřikovala : “nech to, nebuď cacný!”
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu