slovo řád
Text dotazu
Dobrý den, mohla bych se prosím zeptat na původ a význam slova řád? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
slovo řád je všeslovanské. Souvisí s latinským ordo (gen. ordinis) s týž významem.  U slova ovšem došlo k přesmyku a nazalizaci.
Slovník spisovné češtiny uvádí hned několik významů slova:
"řád, -u, m (rod mužský) 1. souhrn zásad, pravidel něj. děje n. činnosti: mravní ř.; jednací, volební, školní, domovní ř.; vojenský ř. (základní předpisy pro činnost vojsk), jízdní, letový ř. (uspořádání provozu veř. dopr. prostředků; kniha n. tabulka s údaji o něm; architektonický ř. (soubor pravidel architektury urč. slohového období (...) 2. uspořádání, jeho způsob, organizace, systém : právní ř.; přírody, společenský, hospodářský ř.
(společensko-ekonomická) formace : feudální, kapitalistický ř.
3. sdružení lidí spojených urč. pravidly zvl. v círk. organizaci: mnišský ř.
řehole: jezuitský ř.
4. (vyšší) vyznamenání udělit, propůjčit ř. Řád T:G: Masaryka 5. zařazení podle určité hodnoty: vědec prvního řádu, hotel třetího řádu podřadný - bot. zool. - skupina příbuzných čeledí mat. ř. číslice, její umístění v čísle (na místě jednotek, desítek) atd."
(Zdroj: Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost: s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Vyd. 2., opr. a dopl. Praha: Academia, 1994, s. 371.)
Použitá literatura:
* Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost: s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Vyd. 2., opr. a dopl. Praha: Academia, 1994. 647 s. ISBN 80-200-0493-9.
* HOLUB, Josef a LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého: se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1967.
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2013 15:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu