slovo monokl ve staročeštině
Text dotazu
Dobrý den,
snažím se, zatím neúspěšně, najít, zda měla čeština (popřípadě staročeština) nějaký vlastní výraz nebo výrazy pro to, co dnes nazýváme monokl, tj. zhmoždění okolo oka. Angličtina má ekvivalentní výraz black eye. Předpokládám odhadem, že výraz monokl recipovala čeština asi až v 19. stol.
Předem děkuji za jakoukoli pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
slovo monokl je uvedeno v Akademickém slovníku cizích slov. Ve starších slovnících je monokl zmiňován ve smyslu "sklicka", ktere pomahá lépe vidět:
* Příruční slovník jazyka českého (1935-1957) - monokl:  cocka, sklo nosene jen na jednom oku. Priklady: Fric si nasadil monokl,  Mladi svetaci mivali monokl na snurce.
* Slovník spisovneho jazyka českeho (1989) - monokl  (z fr. driv. z rec. + lat. zakl.):  cocka na jedno oko; monokl na snurce, nasadit si monokl
Slovníček staré čestiny uvádí ve smyslu modřina slovo modranina. Další příklady užití slov modřina a modranina naleznete ve Vokabuláři webovém Ústavu pro jazyk český (http://vokabular.ujc.cas.cz/hledani.aspx), do vyhledávání zadejte buď modřina nebo modranina. Vokabulář hledá nejen v názvech hesel, ale i uvnitř těchto hesel.
Zkusili jsme slovo monokl hledat i v Digitalni knihovne Kramerius, která obsahuje řadu českych knih (včetně beletrie) vydaných v 19. stoleti. Zdá se, že monokl se zde skutecně vyskytuje jen ve smyslu nástroje pro  lepší vidění,  i Ottova encyklopedie z přelomu 19. a 20. století zná monokl pouze v tomto smyslu.
Výraz monlc, monokl jsme nalezli ve Slovniku nespisovné čestiny, bohuzel zde však není blize specifikovano, kdy se toto slovo ve smyslu modrina na oku do cestiny dostalo.
moncl, monokl - modrina na oku(napr. snad mu neveris, ze ma ten moncl z tenisu). Podle slova monokl (brylove sklo pouze na jedno oko), z nemeckeho Monokel, puvodne z latinskeho monoculus, reckeho monos (jeden, samotny), latinskeho oculus (oko).
Pouzite zdroje:
* http://lexiko.ujc.cas.cz/heslare/index.php
* SIMEK, Frantisek. Slovnicek stare cestiny. Praha: Orbis, 1947. d. 81.
* Slovnik nespisovne cestiny. Praha : Maxdorf, c2006. s. 216-217. ISBN 80-7345-086-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2012 11:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu