síbrťák
Text dotazu
Jedná se přeneseně či přímo o útulek pro přestárlé?
Odpověď
Dobrý den,
dle volně dostupných zdrojů (internet) se toto slovo používá ve Vámi uvedeném kontextu (tedy domov důchodců, útulek pro přestárlé). Bohužel, v odborné literatuře se nám nepodařilo slovo i s jeho významem dohledat.
* Databáze heslářů: http://lexiko.ujc.cas.cz/heslare/
* Slovník nespisovné češtiny : argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : historie a původ slov. 2., rozš. vyd. Praha : Maxdorf, c2006. ISBN 80-7345-098-4.
* OUŘEDNÍK, Patrik. Šmírbuch jazyka českého : slovník nekonvenční češtiny.
2. vyd. Praha : Ivo Železný, 1992. ISBN 80-7116-007-5.
aj.
Více by Vám o původu tohoto slova jistě řekli pracovníci Ústavu pro jazyk český AV ČR - Jazyková poradna: http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.10.2011 08:44
Václav Švec píše:
Sobota 13.08.2016 20:31
Viktorin Siebert
Inženýr, plukovník c. k. polního dělostřelectva. Ve své poslední vůli z roku 1685 ve vojenském ležení před Rábem odkázal 10000 zlatých na zřízení špitálu pro muže a ženy ve Strakonicích. Určil v ní, jak mají být pacienti oblečeni a obuti, stanovil denní modlitby a rozsah péče. Budovu pro špitál na předměstí u Řepické brány koupil Siebertův otec Wincenc Karel (jenž byl primátorem města). V roce 1948 byl ve špitále (dnes Lidická ulice) otevřen domov důchodců.
Z tohoto důvodu se na Strakonicku ozačují domovy důchodců. K rozšíření tohoto slova došlo díky filmům pana Zdeňka Trošky.
http://www.strakonice.eu/content/viktorin-siebert
Xerostomus píše:
Úterý 26.11.2019 11:32
Cenobita. píše:
Pátek 26.03.2021 12:48
• síbrťák je domov pro přestárlé - jednoznačně podle: Viktorin Siebert (viz: Václav Švec píše)
Ovšem nabízí se i vylepšená ethymologie:
cyberťák = odkladiště opotřebovaných kyborgů
(cyber - čti síbr)
-ťák - koncovka jako označení: obyvatel něčeho:
město>měšťák
kyborg - (ve sci-fi literatuře) člověk, který je zčásti robotem ; robot, který má organické součástky
Což dobře koresponduje s nejrůznějšími tělesnými náhradami.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu