šelf jest
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kam zařadit tvar
"šelf jest". Objevila jsem ho v názvu básně (celý zní "Šelf jest Vávra po
mezi")v knize Jana Váni:Malé Elišky země divů a příhod (1902, pokus o
překlad Alenky v říši divů).
Dále by mě zajímalo, zda a kde by bylo lze dohledat existenci básně s tímto
názvem, za předpokladu, že vznikla před uvedeným rokem (tj.1902).
Děkuji mnohokrát za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
"Alenka v říši divů, budeme-li se držet zavedeného titulu, se dočkala čtyř převedení do češtiny. První z nich předložil v roce 1896 Jan Váňa pod názvem Malé Elišky země divů a příhod, je však značně kostrbatý a vypouští celé obtížnější odstavce.
Historicky druhým byl převod publikovaný pod jménem Jaroslav Houdek. Pod tímto pseudonymem se skrývá časopisecký redaktor František Serafínský Procházka. Jeho převod již názvem a podtitulem naznačuje, že si nečiní větší ambice na přesnost: Kouzelný kraj. Dle báchorky Lewise Carrolla čes. mládeži vyprav. Jaroslav Houdek."
Zdroj: 2005, občanské sdružení Splav!
http://www.svetovka.cz/archiv/2008/05-2008-alenka.htm
Podle těchto neověřených informací byla vydána kniha Malé Elišce země divů a příhod (podle Alenky v říši divů...anglického matematika a logika Lewise Carrolla)v roce 1896, viz výše. Báseň Šelf jest Vávra po mezi by tak mohla být asi nejstarší z tohoto roku (1896), pokud by tam byla také uvedena.
Bohužel ani ve fondu NK ČR ani ve fondu Sukovy knihovny Národní pedagogické knihovny Komenského toto vydání není a zdá se nám, že jsou údaje o knihách i autorech ve výše uvedeném odkazu zkresleny.
Správný jednoznačný význam "šelf jest" se nám nepodařilo najít.
Vzhledem k tomu, že se jedná o "pomatenou" básničku, slovy housenáče i Elišky "...to není správně předneseno, ano, bojím se, že to není správné, jsou v tom zcela jiná slova, je to chybné od začátku až do konce...", mohla by být slova jen řazena za sebou a nevyjadřovat nic konkrétního.
Na internetu jsme ale spojení šelf jest našli i v jiném textu (z roku 1904), viz "oněm dvěma stům devadesáti devíti >povolaným< princeznám, hojnými dary oslazena byla hořkost nesplněných nadějí na důstojnost choti po boku císařově,...
/ šelf jest zemříti za plot na smetiště, jako paria, pes hladovici a prašivý."
V tomto případě by to mohlo být myšleno prostě "šel on zemříti za plot...", tvar rádoby staročeský ?, básnický ?...Doporučujeme ale obrátit se na Ústav pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/.
Slovo šelf je též jako heslo v encyklopedii na internetu ve Wikipedii vysvětleno takto:
Termín šelf (z anglického shelf, police) může znamenat:
kontinentální šelf - pokračování pevniny pod mořskou hladinu do hloubky 200 m; pevninský práh ledovcový šelf - tlustá vrstva ledovce plující po moři Méně známé je použití šelf pro označení názvu délkové míry, viz:
K tomuto pololánovému selskému gruntu náleží zahrada u domu o 1/8 šelfu,
deset kusů role o asi 22 šelfech   vratislavské míry výsevu a louka o jedné
fůře sena.
Ředitelský úřad Poruba 4. října 1836
Převodní tabulka:
1 šelf vratislavské míry     0,28 ha
Zdroj: Zemské míry ve Slezsku, sestaveno na základě článku Bohumíra Indry, Míry a váhy ve Slezsku a jejich redukce (Slezský sborník 60, 1962, s.
476-496) a Metrologické příručky Gustava Hofmanna (Praha 1984) výsevková výměra polí:
opavský výsevkový šefl = 300 čtverečních prutů = 5600 m2 vratislavský výsevkový šefl = 150 čtverečních prutů = asi 2800 m2
http://opavsky.denik.cz/zpravy_region/vite-jak-se-drive-ve-slezsku-merilo-ob
ili-a-mouka.html
Víte, co je to šelf neboli korec a kolik to bylo?
Šelf je dolnorakouská dutá míra používaná v letech 1822 až 1876 také ve Slezsku pro suché měření například obilí či mouky. Jeden šelf odpovídá 93,59 dnešního litru a je největší objemovou jednotkou. Naopak malá mírka je pouhých 0,48 litru a je nejmenší jednotkou.
Je vidět, že jen samostatné slovo šelf může být v básničce vlastně cokoli....
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2012 08:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu