Sedlák, farmář
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli byste uměli najít, jaký je rozdíl mezi sedlákem a farmářem, kdo je farmář a kdo sedlák. Nebo jsou tato slova úplná synonyma? Používají se dnes tato slova v jiném významu než v minulosti? Předem mockrát děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
problematika, která zajímá Vás, "hýbe" i mnoha lidmi, viz diskuse na webu. Obávám se, že dotaz asi nezodpovíme zcela k Vaší spokojenosti. Význam slova farmář je podle slovníku cizích slov na internetu "majitel nebo provozovatel zemědělské či chovatelské farmy".
Heslo farmář - 1. majitel nebo nájemce farmy; 2. vedoucí farmy farma - větší soukromý zemědělský podnik, pův. v anglosaských zemích; 2. závod specializovaný na chov jednoho druhu zvířat a jejich hospodářské využití
Zdroj: Akademický slovní cizích slov. Praha: Academia, 1998.
Heslo sedlák - za feudalismu poddaný, který měl větší výměru statku (lán, půllán nebo čtvrtlán) a vlastní potah...Mezi sebou se různili velikostí gruntů a mírou vrchnostenských povinností. Byli vskutku osedlými na původní rustikální půdě a proti tzv. podsedkům, chalupníkům, domkářům nebo podruhům se pokládali za privilegované obyvatele vesnice...Název později nabýval obecnějšího významu a stavovského charakteru pro všechno osedlé obyvatelstvo zemědělské.
Zdroj: Naučný slovník zemědělský. Praha: Zemědělské nakladatelství, 1983.
Encyklopedie Co to je zase uvádí:
sedlák
střední nebo větší zemědělec. V období feud. (podle berních a urbariálních pramenů) sociální kategorie vlastníků půdy a hosp. usedlosti; zpravidla vlastnil potah. S rozvojem kap. podnikání v zeměd. po 1848 se označením s. rozumí a) stř. rolník usilující o hosp. soběstačnost, b) selský statkář, který jako kap. podnikatel již využívá výlučně námezdní práci.
sedlák
střední nebo větší samostatně hospodařící zemědělec. Stav s. se zformoval až ve vrcholném střv. s rozvojem panství. Mezi s. se zařadili jak nesvobodní nevolníci, tak obyvatelstvo relativně svobodné. Dotváření selských gruntů a povinností bylo spojeno se vznikem vesnic s pevným jádrem a systematicky obdělávanou plužinou (trojpolní systém), po právní stránce se zánikem voj. hotovosti a se zavedením rychtářských úřadů a konšelských soudů. Povinnosti poddaných sedláků byly zakotveny právním způsobem (urbáře), jejich osobní postavení však bylo různé. Byli nejvýznamnější sociální skupinou na vsi, jejich majetek byl garantován panovníkem (vybírání berní). Plně osvobozeni od feud. povinností 1848.
farmář
v [kapitalismus, kapitalistický] zemích majitel nebo nájemce farmy.
Doporučujeme obrátit se i na Zemědělskou a potravinářskou knihovnu http://www.nzpk.cz/, příp. přímo na Ministerstvo zemědělství http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/  a přiznáme se, že by i nás jejich vysvětlení zajímalo. Další zdroj informací by mohla být Jazyková poradna Ústavu pro český jazyk AV ČR http://www.ujc.cas.cz/; pohled jazykovědců by mohl být také zajímavý.
Z chatu na internetu stojí za pozornost diskuse, z nichž vybíráme:
handicapovaný je anglicky postižený. Rozdíl je asi jako mezi dravcem a predátorem, sedlákem a farmářem a mnohými dalšími anglismy, zaplevelujícími český jazyk. Předtím to byly rusismy, ještě předtím germanizmy.
...Ostatně, proč se už neříká "sedlák"? To budem muset říkat "dopadl jak farmáři u Chlumce"...
https://plus.google.com/116953677531563519198/posts/Y9krTQVWXy4
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.01.2013 14:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu