Růženec - etymologie slova
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, proč se v katolické teologii užívá označení "růženec" pro pomůcku při modlitbě, když s růžemi spjata není. Z čeho označení vzniklo? Děkuji předem za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
před časem jsme zpracovávali dotaz na etymologii slova pater, viz odkaz níže na archiv Ptejte se knihovny; tak trochu s růžencem souvisí.
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/etymologie-slova-pater.
Vysvětlení uvádí i lingvistický časopis Naše řeč v příspěvku Ludmily Švestkové, viz
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=7084
Páternoster
Ludmila Švestková
[168]Výtah s nepřetržitým plynulým pohybem[1] neboli oběžný výtah má v technickém světě zcela neobvyklé jméno — páternoster. Jak vzniklo toto pojmenování?
I těm, kteří vědí, že Pater noster znamená latinsky Otče náš a že podle tohoto začátečního oslovení Boha Otce je nazvána i celá modlitba Páně — česky Otčenáš, může být právě nepochopitelný tento zdánlivě náboženský název veskrze technického zařízení.
Je to typický příklad synekdochy. Nejen tím, že první invokace Pater noster dala jméno celé modlitbě,[2] ale že sám tento název jediné modlitby (Pater noster) se stal i názvem většího modlitebního celku utvořeného opakováním této modlitby — v dnešní češtině zvané růženec (stč. páteř).[3]
„Když se stalo zvykem modlit se více Otčenášů za sebou, odpočítávaly se na kuličkách z růžového dřeva, navlečených na provázcích. Proto paternoster označovalo každou kuličku v růženci. Odtud byl snadný přechod k tomu, aby paternoster označovalo růženec celý, a toto označení se udrželo, i když se od 12. stol. střídají v růžencové modlitbě Otčenáše se Zdrávasy. V takovémto růženci se neříkalo paternoster kuličkám všem, ale jen velkým, při kterých se modlí Otčenáš.“[4] Od konce 15. stol. se setkáváme s názvem pater pro celý růženec. Tak lze vysvětlit nejen stč. název růžence — páteř (hanácky páteřek), ale i názvy všeho, co se jen růženci podobá jako šňůře navlečených korálků či výstupků. Tomuto přirovnání vděčí za své české jméno i páteř (columna vertebralis) v anatomii.
Podobně i v technické terminologii byly nazývány zařízení a přístroje, které svým nepřetržitým pohybem i jednotlivými články připomínaly šňůry růžence, slovem páternoster: tedy čerpadla na vodu, písek, součásti vodních rypadel, výtahy na cihly atd. Masarykův slovník naučný[5] uvádí jako „hlavní princip páternosteru nepřetržitý řetěz nebo lano, s nímž stoupají a vracejí se police nebo nádoby“. Podobně i Příruční slovník naučný[6] charakterizuje páternoster jako „zdviž s nepřetržitým plynulým provozem, s kolečky, kabinami apod. uspořádanými v uzavřeném řetěze“.
Protože se tohoto druhu výtahu s nepřetržitým plynulým pohybem užívá i při dopravě osob do vyšších pater, vznikl pro jeho název lidový výklad založený na představě, že nás přístroj nosí (NOS) do vyšších pater (PATER), tedy PATERNOS, a rýmující se koncovka TER. Z nedostatku znalostí rodí se tak leckdy vtipná, leč mylná lidová etymologie.
________________________________________
[1] Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost, Praha 1978, s. 330.
[2] Stejně tak i v češtině a v dalších jazycích. Srov. knihu E. Smidaka Pater Noster, Vater Unser, Our Father, Notre Père, Padre Nostro (Avenira-Stiftung, Luzern 1982), kde kromě obrazů světových malířů inspirovaných touto modlitbou najdeme i její text v různých jazycích všech světadílů.
[3] Srov. V. Machek, Etymologický slovník jazyka českého, Praha 1971, s. 437.
[4] A. Schmidtová, Středověké latinské metonymie, Listy filologické 78, 1955, s. 28.
[5] Masarykův slovník naučný 5, Praha 1931, s. 559. Srov. i Příruční slovník jazyka českého 4, Praha 1941—43, s. 138.
[6] Příruční slovník naučný 3, Praha 1966, s. 535.
Zdroj: Naše řeč, ročník 75, (1992), číslo 3
Další odkazy: http://cs.wikipedia.org/wiki/R%C5%AF%C5%BEenec
http://www.maria.cz/Modlitba/Co-je-to-ruzenec
"Růženec je především modlitba rozjímavá, niterná. Je to modlitba kristologická, směřuje ke Kristu, který je ve středu růžence, a tedy i ve středu rozjímání. Podkladem růžence je uvažování o událostech z jeho života. Nejde tedy o jednotlivá slova zdrávasů, ale o události z života Ježíšova...
Je k tomu ale potřeba šňůrky s růžencovými zrnky?... Slova zdrávasu se stávají jakýmsi řečištěm, kterým plyne proud myšlenek, stávají se pomůckou k lepšímu soustředění. Jsou jako břeh, na který naše prchavé myšlenky narážejí a vracejí se zpět do řečiště. Šňůra růžence a její zrnka jsou k tomu, aby nás vedly..." (Naše víra, str. 233-234 )
"Modlitba růžence má svůj kořen v modlitbě žalmů… Zvláště poustevníci a řeholníci se hojně modlili žalmy. V jejich společenství se každý zavázal alespoň jednou týdně pomodlit se nad všemi 150-ti žalmy. Časem se vžilo, že se ke každému žalmu přidávalo jedno tajemství z Ježíšova života…  "
Růže byla typická rostlina klášterních zahrad; ve středověku byla pěstována i jakožto léčivá. Kuličky na růženci byly právě z růžového dřeva, odtud by mohl být i název růženec (ale nemáme doloženo).
Čerpáno volně z: MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Lidové noviny, 1997.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2013 13:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu