Rudé právo 1929
Text dotazu
Dobrý den, mohla bych se zeptat na archivované
deníky, přesně Rudé právo z července a srpna 1929? Kde bych je v knihovně
mohla nalézt a jak si je mohu vypůjčit? Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
podle údajů z bibliografického záznamu Rudého práva v katalogu NK ČR a také v databázi Periodika vydávaná v českých zemích (https://aleph.mzk.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=sbp01%5Fper ), kterou spravuje Moravská zemská knihovna, mělo Rudé právo četné přestávky ve vydávání, jedna z nich bohužel připadá i na období od 16.7.1929 do 17.8.1929. Nicméně ostatní čísla z července a srpna by měla být dostupná.
Rudé právo z roku 1929 naleznete v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) zadáte-li do vyhledávacího pole Název rudé právo a v rolovacím menu Druh dokumentu zvolíte položku Seriály. Rozpis jednotlivých dostupných ročníků a čísel získáte kliknutím na ikonu Exempláře. Pokud jste registrovanou uživatelkou NK ČR, můžete prostřednictvím odkazu Objednat ihned zadat požadavek na výpůjčku. V opačném případě je třeba se nejprve v knihovně registrovat a až poté periodikum z katalogu objednat (více o registraci v NK ČR na https://www.nkp.cz/sluzby/chci-sluzbu/stat-se-ctenarem).
Periodikum je třeba objednat ze skladu k prezenčnímu studiu do studovny (https://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/studovny/vseob-stud), doba expedice je asi 1,5-2 hodiny.
Záznam Rudého práva je k dispozici také v Naskenovaných katalozích RetrIS (https://retris.nkp.cz/), které umožňují objednání dokumentu i bez registrace v NK ČR, registraci je pak následně možné provést až při návštěvě knihovny a vyzvednutí dokumentu ke studiu ve studovně. Naskenované katalogy umožňují pouze prohlížení jednotlivých lístků, v záložce Katalogy zvolte Generální katalog III, poté vlevo zásuvku PRÁCE/W - PREE a číslo záznamu 326. Pod odkazem Objednat lze zadat požadavek na výpůjčku (signatura svazku 54 A 2270, rozpis čísel naleznete pomocí šipek pod odkazem Kontakt). Pokud do objednávkového formuláře zadáte i Vaši e-mailovou adresu, budeme Vás informovat o průběhu zpracování objednávky i připravení svazku ve studovně.
V případě, že budete mít zájem i o další tituly, doporučujeme kromě dvou výše uvedených katalogů nahlédnout také do digitální knihovny Kramerius NK ČR (http://kramerius.nkp.cz ), která obsahuje digitalizované starší výtisky novin, časopisů a také starší či vzácná vydání monografií (např. Rudé právo je zde k dispozici od r. 1945 do r. 1983). Některé dokumenty jsou však ještě chráněné autorským zákonem (periodika obecně s vydáním od r. 1890, monografie od r. 1880), proto je není možné zpřístupnit volně bez omezení, ale pouze v prostorách Národní knihovny ČR.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.01.2012 14:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu