rozbor literárních děl
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jestli je odborná literatura k rozboru literárních
děl, kde byly obsaženy i jazykové prostředky a slovní zásoba, která je
použita v díle.
Odpověď
Dobrý den,
k tematice rozboru literárního díla z jazykového hlediska obecně jsme nalezli pouze dvě starší publikace:
* JANOUŠEK, Miroslav. Obecný nástin postupu při rozboru literárního díla :Určeno pro stud. filologických oborů filozof. fak. Olomouc : Univerzita Palackého, 1988. 50 s. ; 20 cm.
* Teorie rozboru literárního díla : Určeno pro posl. fak. fil. / Autor: kol., ved. Vladimír Štěpánek. Praha : SPN, 1962 (KNT 6). 105 s. ; 4°. (Učební texty vys. škol).
Pak je samozřejmě možné získat literaturu týkající se rozborů tvorby konkrétních autorů, jednotlivých literárních děl nebo určitého období v dějinách literatury, která může obsahovat i rozbor použitých jazykových a slovních prostředků, a tyto prameny si prohlédnout. Dokumenty k rozborům literárních děl lze nalézt prostřednictvím elektronického katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) zadáním klíčových slov literárněvědné rozbory (případně také interpretace díla, přijetí díla) do pole Předmět, dotaz můžete také omezit např. na dokumenty v češtině, kombinovat se jménem konkrétního autora nebo názvu díla dle Vaší potřeby.
Součástí záznamů novějších publikací také bývají naskenované obsahy, které Vám mohou o zaměření díla povědět více.
Odborné zdroje z oblasti literární vědy zpracovává Ústav pro českou literaturu AV ČR (http://www.ucl.cas.cz) , zejména bychom upozornili na bibliografické databáze Retrospektivní bibliografie do r. 1945
(http://isis.ucl.cas.cz/index.jsp?form=ret) a Bibliografie české literární vědy od r. 1961 (http://isis.ucl.cas.cz/index.jsp?form=biblio) , dále na Edici E (http://www.ucl.cas.cz/edicee/) nabízející např. Slovník básnických knih v digitalizované podobě, Digitalizovaný archiv zejména literárních a kulturních časopisů (http://archiv.ucl.cas.cz/) , který umožňuje i vyhledávání v článcích, aj.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.01.2011 16:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu