rozbor díla
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, co znamenají tyto pojmy a zároveň bych Vás chtěla požádat, jestli byste mi tyto pojmy neobjasnili na lit. díla-Sluha dvou pánů? Nevím si totiž rady s zodpovězením těchto pojmů. Děkuji za odpověď - uspořádání lit. díla - časová kompozice - řeč vypravěče - autorský postoj - vedlejší téma.
Odpověď
Dobrý den,
Váš dotaz týkající se rozboru literárního díla bohužel přesahuje rámec služby Ptejte se knihovny, navíc v nás budí dojem, že se jedná o školní úlohu či seminární práci, které rovněž nezpracováváme (viz pravidla služby na adrese https://www.ptejteseknihovny.cz/o-sluzbe/pravidla).
Můžeme Vám pouze doporučit prameny, které by Vám při zpracování rozboru mohly pomoci.
Vysvětlení pojmů, které potřebujete, obsahují nejčastěji publikace zabývající se literární teorií, např.:
* PAVERA, Libor; VŠETIČKA, František. Lexikon literárních pojmů. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2002. 422 s. ISBN 80-7182-124-1.
* Slovník literární teorie / zpracoval Ústav pro českou a světovou literaturu ČSAV; redigoval ŠTěpán Vlašín. Praha: Československý spisovatel, 1984. 465 s.
* LEDERBUCHOVÁ, Ladislava. Průvodce literárním dílem : výkladový slovník základních pojmů literární teorie. Jinočany : H & H, 2002. 355 s. ; 26 cm. ISBN 80-7319-020-6 (váz.)
Stručné informace naleznete také na těchto webových stránkách:
http://www.stredoskolskaliteratura.kvalitne.cz/?sekce=teorie-literatury
http://www.cesky-jazyk.cz/slovnicek-pojmu/prima-poloprima-a-nevlastni-prima-rec/
Rozbory a stručné obsahy díla Sluha dvou pánů obsahují následující publikace:
* SLANAŘ, Otakar et al. Obsahy a rozbory děl : k Literatuře - přehledu SŠ učiva. Třebíč : Petra Velanová, 2006. 255 s. : portréty ; 24 cm. ISBN 80-902571-7-8 (brož.)
* Slovník světových literárních děl. Sv. 1., A-L. Praha: Odeon, 1989. Str. 304-305. ISBN 80-207-0948-7.
Další informace můžete čerpat také z dokumentů:
*BUKÁČEK, Josef. Carlo Goldoni : Osobnost a doba. Praha : ČSAV, 1957 (Praž.
tisk. 04). 404, [3] s. ; 8°. (Práce Čs. akademie věd. Sekce jazyka a literatury) (Studie a prameny ; Sv. 4).
Resumé: Monografie předního našeho italisty je věnována osobnosti a dílu vynikajícího italského dramatika (1707-1793), jehož hry se dodnes udržely na scénách našich divadel. Ve stěžejní části práce podává autor rozbor Goldoniho života a díla, líčí jeho psychologický a myšlenkový vývoj. V goldoniovské literatuře pracuje poprvé s úplným materiálem, zpřístupněným benátským kritickým vydáním. V úvodní kapitole je stručně nastíněna celková literární charakteristika 18. století.
* KRATOCHVÍL, Karel. Komedie dell'arte doma i za hranicemi : fakta, poznámky, podněty. Praha : Divadelní ústav, 1973 (Vimperk : Stráž). 398, [1] s. : il.
Resumé: Kniha seznamuje s divadlem převážně komediálního typu, provozovaným profesionálně italskými herci od poloviny 16. do 18. století, s divadlem, které má některé specifické složky. Zachycuje, z čeho vyrostla komedie dell'arte, uvádí její složky, tj. zabývá se jejími pevnými typy (postavami), scénářem, texty, improvizací, řečí, kostýmem, obličejovou maskou, pantomimou, tancem, hudbou a scénografií, všímá si, jak asi vypadalo představení dell'arte, věnuje pozornost dvěma dramatikům tohoto divadla - Goldonimu a Gozzimu a sleduje působnost společnosti dell'arte v cizině.
* 2., přepracované vydání: KRATOCHVÍL, Karel. Ze světa komedie dell'arte : [fakta, poznámky, podněty. 2., přeprac. vyd., V Panoramě 1. Praha : Panorama, 1987 (Brno : Tisk 6). 584 s. : il., faksim., noty ; 21 cm.
* GOLDONI, Carlo. Komedie. Sv.1. Praha: SPN, 1954. Str. 631-639 (Komentáře a poznámky).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.12.2009 13:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu