Rod Klárů
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v jakých publikacích získám informace o rodu Klárů a o jednotlivých osobnostech? Moc děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
o rodu Klárů se nám bohužel mnoho publikací nepodařilo vyhledat. Přesto se nám některé kusé informace najít podařilo například na mikrofiších, které se nacházejí v referenčním centru Národní knihovny ČR. Dále v knize "Šlechtické rody v Čechách, na Moravě a ve Slezsku od Bílé Hory do současnosti" od Maška, P., kde je krátká informace o Rudolfu Maria Klarovi (1845-1898). A také v Ottově slovníku naučném a Masarykově slovníku naučném. Viz níže seznam zdrojů.
Bohužel ve všech zmíněných publikacích je možné dohledat informace pouze o třech členech této pražské rodiny česko-německých spisovatelů a mecenášů. Prvním z nich je Alois Klar (25.4.1763 v Úštěku- 25.3.1833 v Praze). Byl jazykozpytcem, profesorem na gymnáziu v Litoměřicích a později učil i na univerzitě v Praze řečtinu. Též se zasloužil péčí o slepce. Byl spoluzakladatelem ústavu pro slepé děti a ústavu pro zaopatřování a zaměstnání dospělých slepců.
Druhý člen této rodiny, o kterém je možné dohledat informace je Paul Alois Klar (10.8.1801 Litoměřice - 5.11.1860 Praha).  Syn výše zmíněného Aloise Klara. Paul A. Klar byl označován jako lidumil, pečoval o ústav, jež založil jeho otec a pro tento ústav také vystavěl velkou budovu na Praze 3 - dnes nazývané Klárov.
Třetím je pak Rudolf Maria Klar (1845 Praha - 3.9.1898). Byl synem Paula Aloise Klara a okresním hejtmanem při místodržitelství v Praze. Pokračoval ve šlépějích svého otce a dědy. Zasloužil se o školské zákonodárství pro slepce, rozšířil Klárův ústav slepých. Za své zásluhy byl pak povýšen do rytířského stavu v roce 1891.
Další informace naleznete v níže uvedených zdrojích především pak v Ottově slovníku naučném. Zasíláme i několik internetových stránek, kde ale nemůžeme zcela zaručit jejich relevantnost.
Zdroje:
* http://homolinka2.blog.cz/1204/klaruv-ustav-slepcu-klarov
* http://www.portalpraha.cz/klaruv-ustav-slepcu/
* http://stovezata.praha.eu/byvaly-klaruv-ustav-slepcu-na-klarove.html
* http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10116288835-z-metropole/210411058230014/obsah/148155-dynastie-rodu-klaru/
* http://biblio.hiu.cas.cz/
* http://www.litomerice-info.cz/cz/mesto-litomerice/vyznamni-rodaci/pedagogove-a-ucenci/alois-klar/
* Kol. autorů. Ottův slovník naučný. 14. Díl. Kartel - Kraj.  Praha : J. Otto, 1899.
* Kol. autorů. Masarykův slovník naučný. 3. díl (H-Kn). Praha : Československý kompas, 1927.
* Databáze World bibliographical Information System (WBIS) Online http://db.saur.de/WBIS/welcome.jsf (-> obsahuje biografické archivy obsahující životopisné informace o cca 5 milionech osobností všech povolání a hodností, je to online rejstřík k mikrofišové kolekci World Biographical Archive (přístup v Referenčním centru))
* [ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000048548&local_base=AUT ]
* databáze autorit : http://aleph.nkp.cz/cze/aut
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.01.2013 12:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu