regionální mutace deníku
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych zjistit, zdali za první republiky vycházely deníky v regionálních mutacích a jak se případně lišily. V České retrospektivní bibliografii jsem našla rozdílné záznamy o místě vydání u titulů České slovo (Praha a Moravská Ostrava) a Polední slovo (Praha a Moravská Ostrava). Při dotazování Moravské zemské knihovně mě web přesměroval na tuto stránku. Mohli byste mi prosím poradit? Děkuji a přeji pěkný den
Odpověď
Dobrý den,
v období první republiky byl tisk velmi úzce provázán s politickými stranami. Před zavedením a rozšířením rozhlasového vysílání se jednalo o jediný zdroj aktuálních informací. „Deníky vycházely v několika vydáních denně a často i v několika mutacích; v nich se měnila strana s místními zprávami a vydání určené pro vydávající město bylo vytištěno jako mutace poslední.  Pokud mutace nesla jiný název odlišný od vedoucího listu, šlo o hlavičkový list.“
(Zdroj: KUBÍČEK, J. Česká retrospektivní bibliografie. sv.2.  s. 7.)
„Večerní České slovo  vycházelo jako první český list v regionálních mutacích, kdy poslední strana obsahovala místní zprávy. Byly to mutace pro Kladno, Plzeň, Most, Hradec Králové, Pardubice, Náchod, Havlíčkův Brod, Mladou Boleslav, Tábor, České Budějovice a Klatovy. V těchto českých městech zřídil Melantrich také filiální redakce a administrace. Na Moravě vydával Malantrich ranní České slovo v Ostravě, Uherském Hradišti, Valašském Meziříčí, v Opavě a Těšíně. V řadě mutací se vždy vyměňovala jedna strana místních zpráv a ostatní strany se tiskly ze stejných matic v celém nákladu.“
(Zdroj: KUBÍČEK, J. Česká retrospektivní bibliografie.sv. 2.  s. 15.)
Hlavičkové mutace vycházely například k deníkům Právo lidu (Přítel lidu, Moravský Přítel lidu) a Rudé právo (Rudá zář).
Podrobnější informace k deníkům, které vycházely mezi lety 1919 – 1945, naleznete v bibliografii:
KUBÍČEK, Jaromír, ed. a kol. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 1, Noviny., Noviny České republiky 1919-1945. Brno: Sdružení knihoven ČR, 2004. 2 sv. (446, 276 s.). ISBN 80-86249-27-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.05.2014 10:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu