původ zkratky OK
Text dotazu
Dobrý den,
zajímal by mě původ a význam zkratky OK.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
slovo „OK“ (jeho varianty jsou: „O.K.“, „ok“, „okay“) je používáno ve významu „v pořádku“. Jeho vznik je datován do období 1838-1839, kdy se v hovorové mluvě v Bostonu a New Yorku rozšířila móda na používání zkratek běžných frází, založených na úmyslných legračních překlepech či záměrně chybném pravopise (např. „K.G.“ pro „no go“, bázující na stejné výslovnosti slov „no“ a „know“). V případě OK se jednalo o zkratku z „oll korrect“, ve správné a spisovné angličtině tedy „all correct“ – „všechno správně“.
Zkratka OK je jedinou nadále používanou takto vzniklou zkratkou. K jejímu rozšíření v angličtině patrně přispělo využití ve volební kampani demokratického prezidenta Martina Van Burena, který se v r. 1840 snažil o znovuzvolení. Van Burenovi newyorští příznivci používali slovo „OK“ jako volební slogan, jenž měl být zároveň hravou aluzí k prezidentově přezdívce Old Kinderhook.
Zdroje:
Holub, J. – Lyer, S.: Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992.
Online Etymology Dictionnary – http://www.etymonline.com
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.11.2013 13:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu