Původ slova \"úterý\", \"sobota\" a \"neděle\"
Text dotazu
Prosím, můžete zjistit původ slova \"úterý\", \"sobota\" a \"neděle\"? Velmi by mne to zajímalo, ale bohužel nemůžu nikde tyto informace najít i přesto, že tato slova patří ke nejfrekventovanějším slovům českého jazyka.
Odpověď
Výklad slov co do původu najdete v etymologických slovnících. Tři základní pro češtinu jsou:
1. Český etymologický slovník / Jiří Rejzek. -- Vyd. 1.. -- Voznice : Leda, 2001. -- 752 s. ; 22 cm
2. Etymologický slovník jazyka českého / Václav Machek. -- Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. -- 866 s. ; 24 cm
3. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím / Josef Holub, Stanislav Lyer. -- 4. vyd.. -- Praha : SPN, 1992. -- 483 s. ; 21 cm
On-line existuje slušný slovník v angličtině: http://www.etymonline.com/.
Konkrétně: výklad slova úterý najdete v archivu služby Ptejte se knihovny. Slovo sobota vychází z hebrejského šabbath. Výklad najdete v uvedeném on-line slovníku pod heslem sabbath. Slovo neděle podle citovaných slovníků znamená den, kdy se nedělá.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.01.2008 18:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu