původ slova upejpavý
Text dotazu
Dobrý den,
prosím, mohli byste mi poradit jaký je původ slova "upejpavý", či "upejpat se". Předpokládám, že to vzniklo zkomolením nějakého zřejmě nespisovného slova.
Předem děkuji.
Přeji vám hezký den.
Odpověď
Dobrý den,
slovo "upejpat se" souvisí s ruským nářečním slovem pýpliť = otálet, meškat či loudat se s prací.
Pokud byste měl zájem o podrobnější výklad, můžete se se svým dotazem obrátit také na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám měli odborníci na český jazyk být schopni poskytnout podrobnější odpověď.
Zdroje:
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého : se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-23715-0.
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. fotoreprint podle 3. vyd. Z roku 1971. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2013 12:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu