Původ slova Rosol
Text dotazu
na jakém území a kdy a jak vzniklo slovo Rosol a jak se stalo příjmením
Odpověď
Dobrý den, slovo "rosol" je složeno z roz- a sol-, souvisí s latinským slovem sol-vere (rozvazovat, rozpouštět se). V českém jazyce se slovo užívá pro polotuhou klihovitou hmotu z některých organických látek (ovocný rosol (želé), kapr v rosolu (aspik) apod.). Nejspíše pro svoje vlastnosti se stal pojem "rosol" přezdívkou a později příjmením některých osob.
Ke dni 9.5.2007 žilo v České republice 225 mužů a 239 žen s příjmením Rosol/Rosolová.
Zdroje:
* HOLUB, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého : Se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 1. vyd. Praha : SPN, 1967.
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
* Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost : s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. 2., opr. a dopl.vyd. Praha : Academia, 1994. ISBN 80-200-0493-9.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR: http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.10.2009 07:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu