Původ slova plovárna
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na informaci ke slovu plovárna. Jaký je původ tohoto slova. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám nikde nepodařilo najít přesnější výklad původu tohoto slova než, že vzniklo ze slov pouti či pluti a to jsou slova, která mají svůj základ již v praslovanštině a staroslovanštině.
Pokud byste tedy měla zájem o relevantnější a obsáhlejší odpověď, doporučovali bychom Vám, abyste se zkusila obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna, kde by Vám měli být jazykoví odborníci schopni poskytnout uspokojivější odpověď.
Zdroje:
* http://prirucka.ujc.cas.cz/
* http://lexiko.ujc.cas.cz/
* http://bara.ujc.cas.cz/psjc/
* http://ssjc.ujc.cas.cz/
* http://vokabular.ujc.cas.cz/
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. fotoreprint podle 3. vyd. Z roku 1971. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého : se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-23715-0.
* REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. 1. vyd. Praha : Leda, 2001. ISBN 80-85927-85-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.12.2012 13:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu