Původ slova havrdit
Text dotazu
Dobrý den, děkuji Vám za zodpovězení dotazu o
významu príjmení Havrda. Chtěl bych se ještě v této souvislosti zeptat na
původ slovesa havrdit, které uvádíte jako jednu ze dvou možností původu
příjmení. Pochází toto slovo ze staročeštiny? Nebo má původ v jiném jazyce?
Děkuji Vám za ochotu. S pozdravem Havrda
Odpověď
Dobrý den,
slovníkové heslo havrdit obsahuje např.:
JUNGMANN, Josef. Slownjk česko-německý Josefa Jungmanna,... Pomocj českého museum. Djl I. A-J. Praha: Knjžec.arcibiskupské knihtiskárně, 1835.
S.666: Hawrediti ..., pol. gawedzič = tlachati; rus. gaw = psj štěk,...
Psůw, kteřj tu darmo gedj, neužitečně hawredj.
GEBAUER, Jan. Slovník staročeský. Praha: Unie, 1903.
Havrda, -y, masc., příjm.: Hawrda (1495), k tomu fem. -dka: Hawrdka (1501)
KOTT, František Št. Česko - německý slovník zvláště grammaticko-frazeologický. D.1. A - M. Praha: Josef Kolář, 1878.
Havrda, - y, m., Widerbeller
Havrditi = havrediti
Havrediti, il, ění = štěkati, bellen. Lom. (Lomnický Šim. + 1622)
http://www.phil.muni.cz/cest/predmety/mstc_slovnik/mstc_slovnik.doc
Staročeský slovníček na internetu
havati = hafat, štěkat; planě mluvit
Pokud byste potřeboval podrobnější a odbornější vysvětlení, obraťte se, prosím, na pracovníky Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.01.2010 10:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu