původ slov
Text dotazu
Dobrý den, zajímá mne:
- původ slova HOKYNÁŘ
- zda je správně ženský rod HOKYNÁŘKA nebo HOKYNĚ, příp. oba
- je-li správný tvar HOKYNĚ, jak byl odvozen od mužského rodu
Děkuji a zdravím
Odpověď
Dobrý den,
správný tvar je pravděpodobně hokynářka i hokyně. Předpokládáme však že výraz hokyně je již zastaralý. Bohužel se nám však nepodařilo potvrdit tuto domněnku v nám dostupných zdrojích. Respektive podařilo se nám vyhledat oba výrazy, ale nenašli jsme v žádném etymologickém slovníku, jak slovo hokyně vzniklo.
Pokud byste měl zájem o relevantnější odpověď, doporučujeme Vám obrátit se na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám pravděpodobně poskytli uspokojivou odpověď.
Námi projité zdroje:
* http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=Hokyn%C3%A1%C5%99ka
* http://bara.ujc.cas.cz/psjc/search.php
* http://ssjc.ujc.cas.cz/search.php
* Masarykův slovník naučný : Lidová encyklopedie všeobecných vědomostí. 3. díl. (H-Kn). Praha : Československý kompas, 1932.
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. fotoreprint podle 3. vyd. Z roku 1971. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého : se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-23715-0.
* Kol. autorů. Ottův slovník naučný : Ilustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. 23.díl (Schlossar - Starowolski) Praha : J. Otto, 1905.
* ČERMÁK, František [et al.]. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy neslovesné. 1. vyd. Praha : Leda, 1988.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2013 10:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu