Původ příjmení Wassermandl
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaký je původ
příjmení WASSERMANDL. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Wassermandl jsme v dostupných zdrojích (D.Moldanová : Naše příjmení, Praha : Agentura Pankrác, 2004, M.Knappová : Naše a cizí příjmení v současné češtině,Liberec : TAX AY KORT 2002, J.Beneš : Německá příjmení u Čechů, Ústí n/l.1998) nenalezli.
Doporučujeme Vám obrátit se ještě na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, http://www.ujc.cas.cz.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.06.2012 12:41
wassermandl píše:
Čtvrtek 16.06.2016 20:13
Nedivím se, že nenajdete původ příjmení,když ho komolíte- nejde o WassermanDEL (jak jste si to upravili), ale Wassermandl, jak píše dotazovatel
PSK - admin píše:
Pátek 17.06.2016 08:45
Dobrý den,
omlouváme se za chybu v zápisu v příjmení Wassermandl. Chybu jsme již v textu opravili. V každém případě, u příjmení vždy ověřujeme, zda v dostupných publikacích není uvedeno alespoň příjmení podobně znějící. V případě Wassermandla (či Wassermandela) tomu tak bohužel není. V knize "Německá příjmení u Čechů" je uveden pouze Wassermann - patrně z názvu městského vodáka.
Příjmení ve tvaru Wassermandl zde bohužel uvedeno a vyloženo není.
Anonym píše:
Neděle 25.09.2016 23:09
wassermandl je v překladu hastrmánek
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu