Původ příjmení Švamberg
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě původ příjmení Švamberg a či má spojitost se šlechtickým rodem Švamberků.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Švamberg bylo odvozeno od místního jména Schwamberg (ve Štýrsku, Horních Francích), popřípadě od dobového názvu hradu Krasíkova. Vyloučeno není ani odvození od názvu šlechtické rodiny. V tomto případě se ovšem nemusí jednat o příslušníka (či levobočka) tohoto rodu. Pravděpodobnější je, že toto pojmenování získal Váš předek proto, že např. sloužil u Švamberků či pocházel z jejich panství, mohlo se jednat o fyzickou podobu, podobu v chování apod.
Dle statistik žilo v roce 2012 v České republice 93 mužů a 102 žen s příjmením Švamberg/Švambergová.
Bohužel zjistit, zda Vaším předkem byl někdo ze šlechtické rodiny Švamberků, je složité. Jedná se o náročné bádání v dokumentech Vaší rodiny, matrikách a archivech. Jak postupovat při zpracování genealogie rodu, ukazují například knihy:
PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům, aneb, Praktická příručka občanské genealogie. 1. vyd.Praha : Libri, 2006. ISBN 80-7277-307-0 ŘIČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie : základy rodopisné práce. 1. vyd. Praha : IŽ, 2000. ISBN 80-240-1080-1 ŘIČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli?. Vyd. 1. Praha : Horizont, 1995.
ISBN 80-7012-082-7
( Další publikace jsou k dohledání v katalogu Národní knihovny NKC: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc či katalogu České národní bibliografie: http://sigma.nkp.cz/cze/cnb ).
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, D.,Naše příjmení. 2.vyd., Praha: Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8
* Naše jména: http://www.nasejmena.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.05.2013 13:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu