-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
zajímal by měl původ dnes již neexistujícího příjmení Sparka.
Děkuji
Dobrý den,
příjmení Sparka neuvádí přímo ani příručka Antonína Kotíka Naše příjmení ani kniha D. Moldanové, které nejvíc využíváme při podobných dotazech na původ příjmení.
Určitá podoba by mohla být:
Spour - z příd. jm. vzpurný; Sporina, Sporka, ... Sparka (?)
Spurný - staročes. příd. jm. zpurný = vážný; též vzpurný = nepoddajný, svéhlavý; Spůra, Spurník
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004.
Podle BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Sv. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E.Purkyně, 1998. by se mohlo jednat o příjmení německého původu ze jmen volně žijících ptáků (špačkové a pěnkavovití): příjmení Sperk, Šperk, Šperka, Špergl... částečným počeštěním, ale není doloženo.
Další možností jsou příjmení, která vznikla:
Z tvarů rozkazovacího způsobu
Mezi příjmeními se vyskytují jména z tvarů rozkazovacího způsobu, a to sloves holých i rozvitých. Není tomu jen u nás, ale i jinde; příkladem jsou německá příjmení Spar, Borgenicht...- Bach, s. 128-129, a anglické jméno Shakespeare ("drž oštěp").
Zdroj: BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Praha: Československá akademie věd, 1962.
Antonín Kotík, který se také ve své knize zabýval vznikem a výskytem jmen, příjmení Sparka ani jemu podobné neuvádí. Je totiž zřejmé, že se nejedná v této podobě o příjmení běžné ani v Čechách ani v Německu a to ani v dobách dávnějších.
Zdroj: KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
URI: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/20577764
V každém případě se ale asi jedná o počeštěnou formu slova, nejspíš germánského původu; mohlo by se také jednat o německé obecné slovo Sparen = šetření, spoření.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
24.08.2015 08:00