Původ příjmení Rendl
Text dotazu
dobrý den,
nevíte jaký je původ příjmení Rendl
děkuji
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy "Naše příjmení" bylo příjmení Rendl odvozeno z německých osobních jmen obsahujících Rand (= štít). Jedná se například o osobní jména Randdolf či Raidhard aj. Vyloučena není ani možnost, že příjmení vzniklo odvozením od slova rendlík (= menší kastrol - z německého Reindl).
Ke dni 9.5.2007 žilo v České republice 413 mužů a 534 žen s příjmením Rendl/Rendlová.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* HOLUB, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem ke slovům kulturním a cizím. Praha : SPN, 1978.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.09.2010 10:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu