Původ příjmení Pechar
Text dotazu
Poklona,prosim o puvod a vyznam
prijmeni"Pechar".Hodne zdaru Vam preji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Pechar je počeštěná forma příjmení Pech(e)r, které pochází ze středohornoněmeckého (od 12. do 16. století) slova obecného významu "pecher"
= smolař; další původ je možný z místního jména Pechau u Mageburku. Příjmení Pechar je někdy odvozováno také od příjmení Pech (první zmínka z r. 1463 Petrus dictus Pech), které vzniklo z osobního jména Petr. Jméno Petr je řeckého původu odvozené od slova "petros", což je překlad aramejského "kephá", tedy "skála" či skálopevný". K nám však toto jméno proniklo nejprve ve své zlatinizované podobě Petrus ve stejném významu "skála".
Dle statistik četnosti jmen a příjmení v ČR žilo k 15.7.2009 na našem území
483 mužů a 500 žen s příjmením Pechar/Pecharová.
Použité zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. Str. 137.
ISBN 80-86781-03-8.
BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. Praha: Regia, 2003. Str. 611.
ISBN80-86367-35-5.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?. Praha: Academia, 2006.
Str. 231. ISBN 800-200-1349-0.
Statistiky Ministerstva vnitra ČR -
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.08.2010 13:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu