původ příjmení Glencner
Text dotazu
Dobrý den.
Prosím o vysvětlení příjmení Glencner (také se psalo Glänzner).
Děkuji za jakoukoliv informaci.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Glencner je pravděpodobně v ČR natolik výjimečné, že jsme ho bohužel nenašli v žádné knize zabývající se původem a významem příjmení (jejich seznam viz níže). Jediné, co jsme našli a mohlo by s Vaším příjmením souviset, je příjmení Glanz/Glanc. Toto příjmení má německý původ v apelativu (tj. slovo obecného významu) Glanc= lesk; na kov bohatá ruda. Ovšem tento společný základ nemáme ničím podložený a příjmení spolu nemusí nijak souviset.
S dotazem Vám však radíme obrátit se na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/) , kde by Vám jazykoví odborníci jistě poskytli přesnou odpověď; případně pokud je jméno skutečně německého původu, tak na knihovnu Goethe institutu, která je také zapojena do služby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/knihovna-goethe-institutu-v-praze/).
Pro zajímavost Vám uvádíme statistiky četnosti příjmení v ČR. Dle stránek www.kdejsme.cz žije v ČR 7 mužů a 5 žen s příjmením Glencner/-ová; všichni v oblasti Vysokého Mýta.
Použitá literatura:
* Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* Kotík, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.05.2013 12:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu