Původ příjmení Bruthans a Pinkas
Text dotazu
Zajímalo by mne jaký původ a význam mají příjmení
Bruthans a Pinkas.Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Bruthans vzniklo pravděpodobně spojením dvou německých slov - Bruder Hans = bratr Jan. Příjmení Pinkas je židovského původu. Odvozeno bylo z osobního jména Pinchus, Pinkas = požehnaný.
Ke dni 9.5.2007 žilo v České republice 63 mužů a 56 žen s příjmením Bruthans/Bruthansová a 550 mužů a 539 žen s příjmením Pinkas/Pinkasová.
Použité zdroje a literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* Statistiky Ministerstva vnitra:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.05.2010 07:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu