Původ příjmení
Text dotazu
Rád bych si potvrdil původ našeho příjmení. Podle vyjádření jednoho mě neznámého onomastika je původ našeho příjmení v německém Býtovský.
Na mapě Býtova z 19.století je název Wotau(s přehlasovaným o). Je možné,že v době Josefa II. byli naši předci židé, doloženo to nemáme, větší část majitelů příjmení Pittauer, Pitauer a Pitour žije nebo má svůj původ v oblasti jihozápadní Moravy tedy v české části území hradu Býtova ve vzdálenosti do 50 km.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Pittauer (ani Pitauer/Pitour) se bohužel nevyskytuje v žádné z publikací, které máme k dispozici (viz. použité zdroje na konci tohoto emailu).
Další publikace, které by Vám mohly být nápomocny v hledání původu příjmení (avšak nejsem si jistá, zda opravdu nápomocny budou – vzhledem ke skutečnosti, že příjmení Pittauer/Pitauer není až tak na území ČR běžné):
1. Beneš, Josef. Německá příjmení u Čechů. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. 2 sv. Acta Universitatis Purkynianae. Slavogermanica; 34-IX. ISBN 80-7044-212-
2. Beneš, Josef. O českých příjmeních. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. 355 s. Studie a prameny; sv. 14.
3. Knappová, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
4. Kotík, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894. 288 s.
5. KOHLHEIM, Rosa, KOHLHEIM Volker. Duden Familiennamen: Herkunft und Bedeutung von 20.000 Nachnamen. 2. Auflage. Mannheim: Bibliographisches Institut, 2005. 960 s. ISBN 978-3411708529.
6. Majtán, Milan. Naše priezviská. 1. vyd. Bratislava: Veda, 2014. 195 s. ISBN 978-80-224-1357-2.
7. Seibicke, Wilfried. Die Personennamen im Deutschen. Berlin: W. de Gruyter, 1982. 227 s. ISBN 3-11-007984-4.
8. Svoboda, Jan. Staročeská osobní jména a naše příjmení. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1964. 317 s.
Se svým dotazem se zkuste obrátit na Ústav pro jazyk český AV ČR, konkrétně na Jazykovou poradnu. Zde by Vám mohli pomoci najít odpověď na Vaši otázku (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html).
Dle serveru Kde jsme (http://www.kdejsme.cz/), jenž vychází ze statistik Ministerstva vnitra ČR, žilo v ČR v r. 2015 45 jedinců tohoto příjmení, z toho 23 mužů (Pittauer) a 22 žen (Pittauerová). Na těchto stránkách naleznete také přehled o tom, v jaké části ČR nositelé tohoto jména žijí.
Statistiky Ministerstva vnitra ČR, uvádějící četnost jmen a příjmení, naleznete na stránkách MVČR pod tímto odkazem: http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx
Použité zdroje
HORNUNG, Maria. Lexikon österreichischer Familiennamen. Maria Hornung. 1. Aufl. St. Pölten: Verlag Niederösterreichisches Pressehaus, 1989. 141 s.
MATÚŠOVÁ, Jana, 1960-. Německá vlastní jména v češtině. Jana Matúšová. Vyd. 1. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2015. 318 s.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1983. 289 s. Malé encyklopedie / MF; sv. 16.
WISNAR, Julius. Die Ortsnamen der Znaimer Bezirkshauptmannschaft: Ein toponymischer Versuch. Julius Wisnar. Znaim: Fournier u. Haberler, 1896. 48 s., rejstř.
Souborný katalog ČR (http://aleph22.nkp.cz/F/?fu[…]=find-b&local_base=nkck)
http://www.kdejsme.cz/
http://www.mvcr.cz/[…]/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Znojmo
Knihovna
Datum zadání dotazu
24.04.2017 20:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu